Woningwaarde blijft gelijk

Dat zou fijn zijn, als je zeker wist dat de waarde van je woning gelijk bleef. Jaren en jaren hebben we ons niet kunnen voorstellen dat we zoiets nog eens zouden zeggen. Nu is alles anders: ik denk dat veel mensen er nu voor zouden tekenen als ze een garantie kregen dat hun woning niet in waarde zou dalen. Dat kan natuurlijk helemaal niet – de prijsvorming is immers afhankelijk van vraag en aanbod op de woningmarkt. En indirect van de hypotheekrente en de maximale hypotheekverstrekking. De WOZ waarde blijft gemiddeld in ieder geval wel gelijk komend jaar.

Dat zou toch ook niet anders mogen. We kunnen echt niet spreken van een stijging van de huizenprijzen, dus een verhoging van de WOZ-waarde voor 2010 zou wel bijzonder idioot zijn. Misschien zitten de WOZ-waardes nu wel echt te hoog trouwens. Veel mensen roepen dat sowieso al standaard, dat hun WOZ-waarde te hoog is ingeschaald. Het probleem nu is dat er soms erg weinig transacties zijn geweest. De werkelijke verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving zijn medebepalend voor de WOZ waarde. Nu er niet genoeg vergelijkingsmateriaal is kijken ze dan soms maar naar de vraagprijzen. En die zijn vaak simpelweg hoger dan de werkelijke waarde van de woning.

Het blijft een lastige hoor: de woningwaarde. Een taxateur heeft er een aantal standaard rekenregeltjes voor, maar in de praktijk moet je nog maar zien wat een koper voor het huis wil neertellen. Dat is dan de verkoopprijs. Is de waarde gelijk aan de prijs? Hmmmm…. daar kun je nog wel een boom over opzetten geloof ik.

Lees ook:Hypotheek stiekem duurder
Lees ook:Weetje van de week: lagere rente door hogere WOZ-waarde
Lees ook:Als je er nou geen verstand van hebt…
Lees ook:Verkoopprijs hoger dan WOZ-waarde: nieuws?
Lees ook:Automatisch lagere hypotheekrente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.