Hypotheek stiekem duurder


In 2012 wordt je hypotheek stiekem een klein beetje duurder. Dat komt niet door de hypotheekrente; als je in een rentevastperiode zit verandert daar tenslotte niets aan. Het komt ook niet door de hypotheekrenteaftrek, want daaraan lijkt dit kabinet toch echt niet te gaan tornen. Maar ondertussen wordt het belastingvoordeel over de aftrek van je hypotheekrente toch wel een beetje minder. Hoe dat kan? Dat zit ‘m in het eigenwoningforfait. Dat is voor 2012 – zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan gegeven is – behoorlijk verhoogd. Daarmee wordt je belastingaftrek toch echt wat lager.

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat wordt gezien als jouw ‘inkomsten uit eigen woning’. Daarna mag je de gemaakte kosten en betaalde rente voor je eigenwoningschuld er vanaf halen, waardoor je meestal op een negatief bedrag uitkomt. Dat negatieve bedrag is je hypotheekrenteaftrek. Wordt de bijtelling hoger, dan wordt de hypotheekrenteaftrek dus lager – ook al blijft de betaalde hypotheekrente gelijk. En hoeveel hoger wordt het eigenwoningforfait dan? Nou, voor woningen met een waarde tussen de € 75.000 en € 1.040.000 was het 0,55% over de WOZwaarde, en wordt het 0,6% over de WOZ waarde. Een verhoging van 0,05% – dat klinkt niet als heel veel, maar is toch bijna 10% erbij. Wat scheelt je dat dan in de praktijk? Dat is natuurlijk afhankelijk van je WOZ waarde, maar als voorbeeld bij een huis met een WOZ waarde van € 250.000 scheelt het € 125 aan belastingvoordeel. Nee – niet per maand – per jaar. Gelukkig.

Lees ook:Lagere hypotheekrenteaftrek voor dure woningen
Lees ook:Ff uitleggen: eigenwoningforfait
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek verdwijnt echt
Lees ook:Wat gaan we doen dan?
Lees ook:Hypothekentaal: eigenwoningforfait

2 reacties op “Hypotheek stiekem duurder

  1. Crisismoe.nl

    Tijd voor meer concurrentie. Wanneer kunnen wij in Duitsland of Denemarken een hypotheek afsluiten?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Loanz.nl

    Handig bericht zo. Straks iedereen goed de online afschriften in de gaten houden om te zien hoeveel hypotheek je nou bent gaan betalen. Ben benieuwd naar de ervaringen van consumenten hierover, En in hoeverre ze door de hypotheekverstrekkers worden voorgelicht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.