Als je aannemer failliet gaat…


Tja, wat doe je dan… als de aannemer die jouw nieuwbouwwoning aan het bouwen is, failliet gaat? De bouw komt stil te liggen, de onderaannemers gaan immers niet aan het werk als er niemand is die ze gaat betalen. En jouw geld is voor een groot deel al in het zwart gat van het failliete bouwbedrijf verdwenen. Ik hoop van harte voor je dat je iets van een afbouwgarantie hebt gekregen. Het wordt ook wel een insolventieverzekering genoemd: een constructie waardoor er bij het onverhoopt failliet gaan van de aannemer een garantie is dat jouw woning afgebouwd wordt, zonder dat de kosten opeens enorm omhoog gaan.

Want dat is natuurlijk het grote risico als je de boel op z’n beloop laat. Dan is er een half afgebouwd huis en een koper die hem graag opgeleverd wil zien. Geweldig voor andere bouwbedrijven, die kunnen dan immers tegen grove marges hun diensten aanbieden. Minder geweldig voor de koper, die niet op sterk gestegen kosten zit te wachten en ze vaak ook helemaal niet kan dragen.

Met een afbouwgarantie heb je daar geen last van: dan is de afbouw immers verzekerd. Tot voor kort kenden we in dat kader vooral de garantie van het Garantie Instituut Woningbouw – de GIW-garantie. Maar die naam verdwijnt: per 1 januari 2010 is het GIW opgeheven. Lopende garantiecertificaten bleven gewoon geldig – geen paniek – maar nieuwe worden er niet meer afgegeven. Gelukkig zijn verschillende alternatieven. De Vereniging Eigen Huis noemt SWK en Woningborg – maar er zijn er meer. Tegenwoordig moeten insolventieverzekeringen immers goedgekeurd zijn door de stichting WEW om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Op de site van NHG worden op dit moment de volgende goedgekeurde garanties genoemd:

  • Woningborg N.V.
  • Euler Hermes Interborg N.V.
  • Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK)
  • N.V. Waarborgmaatschappij Stiwoga
  • VerBOUWgarantie Plus
  • N.V. Nationale Borg-Maatschappij

‘t Is maar even dat je het weet.

Lees ook:Nieuwbouw gekocht – aannemer failliet…
Lees ook:Hoe veilig is Nationale Hypotheek Garantie?
Lees ook:Garantie op nieuwbouwhuizen
Lees ook:Weleens gehoord van Overbruggingsgarantie?
Lees ook:Demonstratie tegen DSB

Eén reactie op “Als je aannemer failliet gaat…

  1. Paul aannemer

    afbouwgarantie is niet altijd zonder risico’s. Lees hier meer over op aannemersinfo.nl

    groet,
    paul

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.