Slecht als starter gespaard moet hebben?

De discussie van vorige week over de tophypotheken bracht veel paniekreacties teweeg bij hypotheekadviseurs en alle partijen die betrokken zijn bij de woningmarkt. Terecht: de timing van een verbod op tophypotheken zou ronduit belabberd zijn. Gelukkig had het Ministerie van Financiën dat ook in beeld en was het vuurtje binnen een paar dagen geblust. Een vraag die de discussie ook met zich meebracht is of het nu eigenlijk zo slecht is als mensen eigen geld moeten meebrengen bij de aankoop van een woning.

In mijn ogen is dat helemaal niet slecht. Met de aankoop van een woning ga een enorme verplichting aan, die starters vaak veel te licht zien. Ze voelen de verantwoordelijkheid niet, en ik denk dat het feit dat ze geen cent hoeven mee te brengen om een woning te kopen daar wel bij meespeelt. Zuurverdiende eigen spaarcenten geven denk ik toch een ander gevoel. Al is het alleen al in het besef dat je als stel samen verantwoordelijk bent. Samen tekenen voor een hypotheek is geen probleem, ook niet als erbij verteld wordt dat je een risico loopt op een restschuld en dan allebei hoofdelijk (voor het geheel) aansprakelijk bent. Maar als twee partners komen met ongelijke spaarsaldi? Gaat het dan net zo gemakkelijk? Of is het besef van de verplichting die ze aangaan c.q. het risico dat ze nemen dan opeens veel sterker aanwezig?

Wie een woning koopt gaat doorgaans toch behoorlijke maandlasten aan. Wie als starter uit een kleine huurflat of zelfs bij papa en mama vandaan komt krijgt dan ook vaak een behoorlijke lastenstijging voor z’n kiezen. Als je vooraf niet in staat was om flink te sparen, waarom zou je dan die hogere maandlasten wel kunnen dragen?

Wat ik wil zeggen: ik ben er best een voorstander van dat mensen eigen geld moeten meebrengen om een woning aan te kopen. Nee, nu is zeker niet het goede moment om dat zomaar even in de regels te gooien. Maar dat wil niet zeggen dat het verkeerd is om hier eens goed over na te denken. Wat vind jij?

Lees ook:Huis kopen: waarom eigenlijk?
Lees ook:Creatieve bouwondernemers
Lees ook:Onderhoud kost veel!
Lees ook:Hypotheekverstrekking moet strenger?
Lees ook:Verbod op tophypotheken: spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.