Onderhoud kost veel!

Vereniging Eigen Huis heeft interessante gegevens gepubliceerd over de gemiddelde kosten van onderhoud en verbetering van de eigen woning. Dat is alles bij elkaar een behoorlijke kostenpost, of in ieder geval wel bij de ondervraagde leden van VEH. Gemiddeld kwamen ze uit op een bedrag van maar liefst € 400 per maand! Dat is behoorlijk…. Natuurlijk zijn het gemiddelden, en geldt dat bedrag niet voor iedereen, maar toch. Veel woningeigenaren kunnen er wel iets van leren denk ik.

Eigenlijk komt het deels op mijn andere vakgebied, dat van budgetcoach. Wie een eigen huis heeft, zou in zijn budget standaard een maandelijkse reservering moeten opnemen voor onderhoud van de woning. En verbetering kan vaak voor besparing zorgen, denk maar aan isolatie. Dat onderhoud, dat moet af en toe gewoon. Soms zie je het al een hele tijd aankomen en kun je er gericht voor sparen. Soms is het een plotselinge tegenvaller, zoals een CV die het begeeft. Als je daar dan geen geld voor apart hebt staan is dat bijzonder naar. Dusssss heb je niet veel spaargeld tot je beschikking? Zorg dan dat wel doelbewust reserveert voor het onderhoud van je huis. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

Die cijfers van VEH kunnen trouwens ook impact op hypotheken hebben. In de woonquotes, waarmee gerekend wordt bij het bepalen van de maximale hypotheek, wordt volgens mij geen rekening gehouden met het reserveren voor onderhoud en verbetering. Zou je dat wel doen, dan blijft er van het bedrag aan woonlasten opeens dus € 400 minder over voor de hypotheeklast. Dat scheelt nogal in het maximale bedrag dat je dan kunt lenen….

Lees ook:Weetje van de week: Taxatie niet altijd nodig
Lees ook:Dacht je dat de polis onbelast zou uitkeren…
Lees ook:Streng, strenger, strengst
Lees ook:Florius verbetert Krediethypotheek
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente

2 reacties op “Onderhoud kost veel!

  1. Bank

    Onderhoud kost inderdaad veel maar het huren van een woning kost ook veel…

      /   Beantwoorden  / 
  2. jessica

    Mooi artikel….. Erg goed om te lezen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.