Hypotheek voor starter nog moeilijker?

Leuke discussie in de pers vandaag. Eerst het bericht dat starters het volgend jaar nog moeilijker krijgen om aan een hypotheek te komen. Deze informatie is de wereld ingestuurd door Pieter Lijesen van NHP – wie hier vaker komt weet dat ik hem nogal een schreeuwer vind. Zo ook met dit bericht. Dat ik niet de enige ben blijkt uit het reactiebericht in De Pers: Starter kan wel kopen.

Natuurlijk hebben starters het niet makkelijk op de woningmarkt. Dat is niets nieuws: de huizenprijzen zijn zo hoog dat het erg lastig is om zonder het meebrengen van overwaarde een woning te kopen. Helemaal als die starter alleenstaand is; met één salaris is het lastig kopen. Dat banken hun acceptatiecriteria op het moment wat strakker hanteren dan voorheen is ook geen verrassing – een heel logisch gevolg van de kredietcrisis. Zal het zo zijn dat banken per 2009 deze criteria nog strenger gaan stellen? De banken stellen van niet, NHP stelt van wel. BLG zou al openlijk aangegeven hebben aanvragers tot 24 jaar niet meer volledig te willen financieren. Wie zit er in de adviespraktijk en kan me vertellen of dat waar is?

Overigens zou het niet alleen om starters op de woningmarkt gaan, maar ook om het oversluiten van een hypotheek waarin een consumptief krediet meegefinancierd moet worden. Mensen met een lening zouden niet meer in aanmerking komen voor het oversluiten van hun hypotheek naar een lagere rente? Dat klinkt me erg vreemd in de oren. De verstrekking is toch afhankelijk van de waarde van de woning?

Dat banken wat voorzichtiger worden wat betreft die woningwaarde kan ik me wel voorstellen. De kans is immers behoorlijk dat de woningprijzen gaan dalen. Daarmee is een financiering van 125% van de executiewaarde opeens een risicovolle lening geworden. Immers: bij verkoop tegen een prijs die lager is dan de hypotheek blijft er een restschuld zonder zekerheid voor de bank over. En daar worden ze niet blij van.

Er zit vast wel weer een kern van waarheid in het verhaal van Lijesen. Alleen worden de gevolgen waarschijnlijk zwaar overdreven om er aandacht voor te trekken. Dat is zeker niet de eerste keer.

Lees ook:Starter overdrijft inkomensperspectief
Lees ook:En de winnaar is…
Lees ook:Meer vraag naar veilige hypotheek?
Lees ook:Starters positiever over woningmarkt
Lees ook:Slimme starterstip?

3 reacties op “Hypotheek voor starter nog moeilijker?

  1. Huismerk

    Ik ben nu na een redelijke tijd sparen zo’n 30.000 euro bij elkaar, en kan dan op basis van mijn loon een huis van max 225000 kk aanschaffen. Het loon van de vrouw rekenen we dan niet mee en in verband met een kinderwens lijkt me dat wel verstandig. Daarom ook denken we aan een woning van rond de 2 ton. Ik heb redelijk spaarzaam geleefd om zo alsnog een redelijke kans op een knap huis te maken. Als de prijzen zouden inzakken en ze minder snel hypotheken zouden verstrekken aan mensen zonder spaargeld dan zou mij dat juist als starter helpen. Daarom wacht ik nog even een half jaar. De 2 kamerflat waar we nu wonen begint te vervelen, maar toch wij kijken de kat uit de boom!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Kan ik me helemaal voorstellen. Met deze opzet, goed gespaard en niet vol op twee inkomens willen lenen, denk ik niet dat je als starter een probleem zult hebben bij het krijgen van een hypotheek hoor. De twijfels van banken zitten eerder bij jonge starters die beide fulltime inkomens willen gebruiken voor een maximale hypotheek waarbij er geen sprake is van eigen geld. Komt wel goed bij jullie lijkt me!

        /   Beantwoorden  / 
  2. De Hypotheekshop Deventer

    Beste Anneke,.. na even geen berichten wegens drukte weer een reactie van ons.

    Het antwoord op de vraag in je artikeltje is ja.

    Het klopt dat BLG zijn acceptatienormen heeft aangepast. Wanneer 1 van de aanvragers onder de 24 is kan “slechts” tot 120% van de executiewaarde worden gefinancierd. Ook na verbouwing. Middels garantstelling van ouders kan dit obstakel worden overwonnen. Erg veel geld hoef je dan nog steeds niet mee te nemen. Maar ja,.. BLG is niet bepaald een topper. We doen er eigenlijk nooit iets mee omdat de rentes niet concurrerend zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.