En de winnaar is…

Ook dit jaar is er weer een Hypotheekproduct van het jaar gekozen op het Hypotheken Event. De markt voor hypotheken is natuurlijk wel heel slap, maar er worden nog steeds nieuwe producten geïntroduceerd. De genomineerden voor de titel van Hypotheekproduct van het jaar waren: Hypotrust met de Zeker Weten Hypotheek, ING met de Rentepauze, Social Finance met de Starters Renteregeling en Obvion met de Budgetplanner. En de winnaar is geworden…

De Starters Renteregeling! Die product is ontwikkeld door Social Finance, in samenwerking met de Eigen Huis Hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis, met als geldverstrekker FBTO (de verzekeringspartner van de VEH). Zoals de naam al aangeeft is deze hypotheekconstructie speciaal bedoeld voor starters op de woningmarkt : degenen die voor het eerst een eigen woning kopen. Zij krijgen de eerste tien jaar 20% korting op de hypotheekrente. Da’s geen cadeautje: die 20% wordt voorgeschoten door de woningcorporatie en aan het eind van de looptijd terugbetaald. De voorgeschoten rente mag wel (bijna helemaal) fiscaal worden afgetrokken, is met de fiscus geregeld. Door deze afwijkende betalingsafspraken is er ook een gunstiger NHG-inkomenstoets van toepassing, en mag er 62,5% van de hypotheek aflossingsvrij afgesloten worden. Dat maakt een eigen huis voor een starter beter bereikbaar.

Een mooie constructie lijkt me zo, die echt nieuw is in de markt. Opvallend is dat drie van de vier genomineerde ‘producten’ te maken hebben met de huidige woning- en hypotheekmarkt. De Starters Renteregeling was wellicht niet zo snel verzonnen als starters gewoon nog onbezorgd maximaal bleven lenen om een huis te kopen. Alleen durven ze nu even niet zo goed, wat grote gevolgen heeft voor de woningmarkt. De Rentepauze van ING en de BudgetPlanner van Obvion hebben nog directer met de crisis te maken. Dat zijn immers niet echt hypotheekproducten, maar tools om mensen te ondersteunen die betalingsproblemen hebben.

Lees ook:De starters jagen de huizenmarkt niet meer aan
Lees ook:ING een lief leeuwtje?
Lees ook:Moeten wij nou extra gaan betalen?
Lees ook:De Jager helpt woningmarkt (2)
Lees ook:OokU schaft hypotheekrenteaftrek af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.