Wildwest bankieren met ELQ

ELQ Hypotheken stopt er voorlopig meeGisteravond is er een uitzending bij Zembla geweest over ELQ Hypotheken. Natuurlijk heb ik niet gekeken, en ook niet naar de herhaling vanochtend. Maar gelukkig is er zoiets als internet om uitzendingen alsnog te bekijken. En dat heb ik zojuist met veel interesse gedaan. Met door elkaar lopende gedachten gedurende de hele uitzending, moet ik zeggen.

ELQ werd uiteindelijk neergezet als de grote boosdoener ten aanzien van de 8000 hypotheken die ze in Nederland hebben verkocht. Die hypotheken hebben variabele rentes, die in aanvang al hoog waren doordat er flinke risico-opslagen in zaten. Voor degene die dat niet weet: ELQ verstrekte hypotheken aan mensen met een BKR-codering en mensen met een variabel inkomen. Mensen dus, die bij een reguliere hypotheekverstrekker niet aan de bak kwamen om een huis te kopen. ELQ was een onderneming van Lehman Brothers, de grote Amerikaanse zakenbank die (geloof ik) als eerste omviel.

Variabele rentes dus. De variabele rente steeg flink dus de lasten van die hypotheken vlogen de lucht in. Dat kun je verwachten met een variabele rente. Maar dat schenen de mensen die geportretteerd werden niet te begrijpen. Tenminste – nu wel natuurlijk, maar niet ten tijde van het afsluiten van de hypotheek. Dat maakt mij altijd behoorlijk kriegelig. Op twee manieren. Aan de ene kant: “Hoe kán een tussenpersoon zo slecht zijn werk doen dat hij zijn klanten niet goed duidelijk maakt waar ze voor tekenen?” Maar aan de andere kant ook: “Hoe kán een klant zo gemakkelijk tekenen voor iets waar hij kennelijk niets van snapt??”

Is dat de schuld van de hypotheekverstrekker? Nee toch? Dat is de schuld van de adviseur en van de klant. In welke verhouding dan ook. Natuurlijk zal de klant volledig de tussenpersoon de schuld geven en de tussenpersoon zeggen dat hij het allemaal wel verteld heeft, maar de klant niet heeft geluisterd. De waarheid? In zo’n reportage is de klant alleen slachtoffer en is hij degene wiens woorden waarheid zijn. En dat irriteert me ook weleens. Al weet ik heel goed dat er tussenpersonen zijn die werkelijk gruwelijk slecht adviseren. En informeren. Of juist niet informeren, want dat kost allemaal maar tijd (=geld).

Qua partijen waren ze bij Zembla compleet, ook de AFM werd gevraagd naar haar toezicht op tussenpersonen en ELQ. Geen schokkende mededelingen, behalve een herhaaldelijk “Wij werken met een risicogestuurd toezicht”. Broekie trouwens om te zien, die Kockelkoren (al is dit misschien een waanzinnig compliment voor hem want ik heb geen idee hoe oud hij is). Maar goed – het mag natuurlijk niet zo zijn dat tussenpersonen die diepdroevige adviezen geven nog langer op de markt actief kunnen zijn. En het intrekken van vergunningen gebeurt voor zover ik weet ontzettend weinig. Want tja, als het dossier compleet is, dan is het goed. En zo’n variabele rente staat in de offerte. Die door de klant getekend is. Dus de klant wist ervan. Volgens tussenpersoon, AFM en ELQ.

De moraal van het hele verhaal? Zorg er in hemelsnaam voor dat je als klant heel goed weet waar je voor tekent. Geloof een adviseur niet alleen maar op zijn of haar blauwe ogen. Check of je alles snapt en verklaarbaar vindt, denk zelf ook logisch na. Wees niet bang om te vragen – en niet alleen aan die tussenpersoon die aan de hypotheek gaat verdienen.

Lees ook:Laagste prijsgarantie in hypotheken?
Lees ook:Hoe goed is jouw adviseur?
Lees ook:MoneYou is druk met tussenpersonen
Lees ook:MoneYou stopt alweer met tussenpersonen
Lees ook:Hypotheekverstrekkers: Obvion

9 reacties op “Wildwest bankieren met ELQ

  1. vinc

    een genuanceerder stuk, daar houdt ik wel van , wij hebben ook een elq hypotheek , maar voelen ons niet belazerd, , no worrys !!! wij genieten nu van ons huisje , daar gaat het toch om !

      /   Beantwoorden  / 
  2. jan

    Hallo,

    Ik heb ook een hypotheek bij ELQ, maar met een rentevaste periode, dus niet een variabele rente.
    Elke maand een vast bedrag aan hypotheeklasten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Was het niet zo dat de langste rvp bij ELQ 3 jaar was? Hoe lang staat de rente bij jou nog vast, en heb je in beeld wat er daarna gebeurt?

        /   Beantwoorden  / 
      1. jan

        Hoi,

        Ja ik weet wat er gebeurt na deze rentevastperiode, ben nu zelfs bezig om de hypotheek over te sluiten, ben nu een jaar verder en is de situatie zo veranderd dat er nu gewoon kan worden overgesloten tegen een normale rente.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Anneke Ranzato-Versloot

          Dat is goed om te horen! Waarschijnlijk ben jij wél blij met de mogelijkheid die je destijds geboden is door ELQ om je woning te kopen.

            /   Beantwoorden  / 
  3. jan

    Hoi,

    Ja ik was en ben nog steeds blij met de geboden kans, jij niet dan of heb jij problemen met ELQ gehad?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Oh nee hoor, ik heb zelf helemaal nooit iets te maken met ELQ. Bevind me in de gelukkige positie dat we zonder problemen een normale hypotheek met NHG konden afsluiten. Rente 20 jaar vast, 4,1% – mij hoor je niet!

        /   Beantwoorden  / 
  4. Liesbeth

    Knap om te zien dat er mensen zijn die wel tevreden zijn over ELQ, ik lees nl. alleen maar trieste situaties en begrijp ook zeker waarom. Ik heb ook een ELQ hypotheek met wel een variabele rente. Op het moment van afsluiting word er een hele andere vaste lasten lijst geschetst met de mededeling dat er niet boven een bepaald bedrag van 1500 euro aan vaste lasten gekomen zou worden.
    Het eerste jaar klopte dat door de vele hypotheektoeslag, vanaf het 2e jaar viel zowel de hypotheektoeslag naar beneden en ging de rente als een speer omhoog met als gevolg maandelijkse hypotheeklasten van 1500 netto alleen al aan hypotheek laat staan dat je nog de rest van je vaste lasten moet betalen.
    Op het moment dat je een keer te laat je hypotheektoeslag ontvangt en dus 1 maand te laat betaald gaat elq meteen over met brieven sturen met dreiging van executieverkoop. Daarbij zou met het nemen van de hypotheek de bkr notering betaald worden, wat achteraf niet bleek gebeurt te zijn. Waar je dus zelf ook nog een betalingsregeling voor moest treffen. Al met al door tussenpersonen een foutieve schets gemaakt van de vaste lasten, en naar mijn idee melken ze de mensen uit met een bkr notering en zorgen ze dat ze er niet uit kunnen komen en verplicht zijn hun huis te verkopen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jan

    Graag wil ik reageren, ik heb ook een hypotheek van ELQ en inderdaad het is een hoge rente alleen ik heb een vaste rente dus geen variabele rente, daarbij komt dat deze maar 2 jaar loopt en ik dan overkan stappen naar een normale bank ivm dat ik uit het bkr ben.
    Het is niet de juiste bank om mee in zee te gaan omdat er juist hoge rente’s worden berekend maar als je een woning wilt hebben omdat je werk verhuisd is dit een tijdelijke oplossing geweest, maar de banken moeten eens van dat BKR afstappen en de situatie van heden bekijken, heb je een vaste baan, heb je geen schulden meer en hoe en waarom zijn die schulden ontstaan, hiermee zal je ook de huizenmarkt mee stimuleren en niet juist alleen maar meer mensen in de schulden steken omdat men genoodzaakt ben om verschillende reden een BKR hypotheek te moeten nemen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.