10% rente op je spaarhypotheekpolis

Whow! Dat klinkt spannend… een rentevergoeding van 10% op je spaarhypotheekpolis. De eerste vier jaar  wel te verstaan, daarna gaat de rentevergoeding op het kapitaal terug naar het normale niveau (gelijk aan de hypotheekrente). Het zou interessant kunnen zijn, de groei van het spaarkapitaal gaat in de eerste jaren natuurlijk wat sneller. Maar… deze Waerdevol spaarhypotheek is van AFAB en dat maakt me meteen wantrouwig. Gelijk dat gevoel van ‘er moet een addertje onder het gras zitten’. Is dit nou werkelijk zo interessant?

Op zich is het natuurlijk leuk: je krijg zo grofweg 5% extra spaarvergoeding over je saldo in de eerste paar jaar. Het verraderlijke is dan weer wel dat je spaarpremie waarschijnlijk ook berekend wordt op basis van die 10% rentevergoeding op het spaarkapitaal. Zo’n hoge vergoeding leidt tot een hele lage spaarpremie. Leuk meegenomen, maar vast een tegenvaller na die vier jaar. Zodra de rentevergoeding op het spaarpotje omlaag gaat moet de maandelijkse inleg immers fors omhoog.

Dat hoeft niet erg te zijn, als je het maar heel goed weet. Het risico van deze insteek is dat mensen vaak toch kiezen voor de hypotheek met de laagste maandlast. Als ze niet verder kijken dan hun neus lang is kunnen ze dan voor deze hypotheek kiezen en dan na een paar jaar een lastenstijging moeten verwerken. Tegen die tijd zijn ze natuurlijk al vergeten dat het ze (waarschijnlijk) wel verteld is.

Is er verder nog iets te bedenken waarom dit interessanter lijkt dan het is? Of vergis ik me en heeft AFAB gewoon iets moois voor de consument bedacht?

Lees ook:Advies bij verlengen rentevast periode
Lees ook:Stopt Afab met hypotheken?
Lees ook:Hypotheek afsluiten en bank betaalt aan jou rente
Lees ook:Ook ING staat extra boetevrij aflossen toe
Lees ook:SNS uit de gratie

5 reacties op “10% rente op je spaarhypotheekpolis

  1. gijspopov

    Dit is niets bijzonders, waar ik woon kan men momenteel 10%rente krijgen. Voor minimaal 3 maanden tot maximaal 1 jaar. Als men het geld voor 3 jaar vastzet heeft men rond d 8,5 %. Dit laatste is al vele jaren het geval

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Hmmm Gijs hier in Nederland is 10% rentevergoeding wel degelijk bijzonder. Ben benieuwd waar je woont en of die hoge rente werkelijk voordelig is. Is er bijvoorbeeld een hoge inflatie of een groot risico dat banken omvallen zonder garantieregeling? Opvallend trouwens dat langer vastzetten een lager rentepercentage oplevert dan kort.

        /   Beantwoorden  / 
  2. DEnz

    hmm, meer een lokkertje.

    Kan wel interessant zijn als je veel eigen geld hebt. Spaarverzekering in box 3 plaatsen, 100.000 storten en genieten maar. In de praktijk zal dit (uiteraard) zijn uitgesloten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Ja precies, zoiets had ik ook al zitten denken. Dat is dan een leuke eerste vier jaar. Als ik het goed heb kon deze spaarhypotheek alleen maar in box 1, maar dat kan ik mis hebben hoor.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Ik

    Deze hypotheek is de opvolger van Quartet SpaarHypotheek, heeft als geldverstrekker WoonNexxt (ABN AMRO) en het is echt zo dat de eerste vier jaar een veel hogere rentevergoeding wordt gegeven over de premie. Een eerste hoge inleg is niet mogelijk.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.