Hypotheken inderdaad te duur

Vandaag komt de NMa met de uitkomst van het eerste onderzoek naar de hoogte van de hypotheekrente in ons land. Volgens dit bericht in De Telegraaf heeft de kartelwaakhond geconcludeerd dat de marges die de banken maken op hypotheken inderdaad bijzonder hoog zijn.

Daarvoor hebben ze gekeken naar de ontwikkeling van de kostenmarge die opgenomen is in de hypotheekrente. Die marge is in de afgelopen anderhalf jaar sterk toegenomen ten opzichte van de periode tussen 2004 en 2009. Historisch hoge kosten, noemt de NMa het. En ook bijzonder veel hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en België.

Heel voorzichtig stelt de NMa dat dit ‘kan duiden op een gebrek aan marktwerking‘. Tja, dat lijkt me wel duidelijk. Vier grote partijen die zo’n 75% van de markt in handen hebben – die zijn niet erg geneigd hun kosten en daarmee de hypotheekrente laag te houden. Of er dan ook sprake is van een echte prijsafspraak, zoals de Telegraaf kopt, dat kun je volgens mij niet meteen stellen.

Met dit onderzoek is het nog niet klaar. Volgend jaar komt de NMa met het veel uitgebreidere eindrapport van dit onderzoek naar de marktwerking op de hypotheekmarkt. En dan? Als de conclusie is dat er te weinig marktwerking is… wat gaan ze daaraan doen dan? Even er vanuit gaande dat echte prijsafspraken niet aan de orde zijn c.q. niet aangetoond kunnen worden dan.

Lees ook:Handjeklap tussen hypotheekbanken?
Lees ook:NMa is eruit… wat een verrassing!
Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Meer aflossen, minder sparen
Lees ook:45.000 of 60.000?

2 reacties op “Hypotheken inderdaad te duur

  1. Financieel Advies Manager

    Wellicht een leuk idee om een poll te starten of de NMA uiteindelijk zal concluderen dat er sprake is van prijsfaspraken.

    Om alvast het spits af te bijten:

    Ik denk dat deze conclusie niet getrokken zal worden. De banken zullen stellen dat de hogere marge bedoelt is om de risico’s op te vangen. Gelet op wat er met de DSB is gebeurt en de schade die hiermee gedekt moet worden, denk ik dat dit redelijk overeind zal blijven. Uiteindelijk zal de concurrentie wel weer toenemen en de marge doen afnemen. In de periode voor medio 2009 was er zelfs een lagere marge dan in de ons omringende landen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.