45.000 of 60.000?

Bijna alle media hebben er wel iets over geschreven: het sterk groeiende aantal mensen waarbij het betalen van de hypotheeklasten problemen oplevert. De cijfers van het BKR laten een heftige stijging zien. Maar welke cijfers zijn nou eigenlijk correct?

NOS en de meeste andere berichtgevers hebben het over 45.000 in het derde kwartaal van dit jaar, tegenover 37.000 in dezelfde periode vorig jaar. Maar in De Telegraaf staat er op eens 59.607 voor dit jaar, en 49.228 een jaar geleden. Dat scheelt nogal! Op de website van BKR zelf is er niets over terug te vinden, en tja, dan ben ik toch meer geneigd om de NOS en consorten te geloven. Maar toch, waar haalt de Telegraaf die heel exacte cijfers dan vandaan?

De belangrijkste oorzaak van de groeiende betalingsproblemen ligt niet in ontslag en werkloosheid, maar in echtscheiding. Uiteindelijk zit het daadwerkelijke probleem natuurlijk in de huizenmarkt. Vroeger kon je – als er iets gebeurde waardoor het opbrengen van de hypotheeklast een probleem ging worden – vrij snel je huis verkopen en was de schade te overzien. Nu…. lukt dat verkopen niet, en zit je heel veel langer met die maandlasten die je niet meer kunt betalen. Of met twee woningen omdat je uit elkaar bent en de één ergens anders is gaan wonen. Weer één van de nadelen van het kopen van een woning, een nadeel dat de kopers zich destijds vast niet goed hebben gerealiseerd.

Dat kan ik natuurlijk wel heel belerend roepen, maar ondertussen zitten heel veel gezinnen in de penarie. Als een hypotheek bij het BKR geregistreerd wordt is er immers al een betalingsachterstand van drie maanden opgelopen. Je bent nu eenmaal pas van de hypotheeklast af als de woning verkocht is. Kijkend naar de woningmarkt zou het mij verbazen als dat BKR-cijfer de komende tijd niet nog verder zal doorstijgen. Misschien heeft De Telegraaf wel in een glazen bol gekeken?

Lees ook:Wat kan ik met de overwaarde in mijn huis doen?
Lees ook:Zij willen je huis wel kopen!
Lees ook:Help! Mijn huis verzuipt
Lees ook:Woning kopen zonder grond (of grond verkopen)
Lees ook:Gejuich over de huizenmarkt… of toch niet?

0 reacties op “45.000 of 60.000?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.