DSB druk met hypotheken…

Ik heb even getwijfeld of ik er iets over zou schrijven: het bericht op AM Web ‘Hypotheekdrukte bij DSB Bank’. Wie mijn blogs al langer volgt weet dat ik duidelijk iets tegen DSB heb, daar maak ik geen geheim van. Dus zijn er van die momenten dat ik graag tegen ze wil schoppen en momenten dat ik bedenk dat het beter is om ze te negeren. Maar goed, omdat ik met name de reacties op AM Web de moeite waard vind om jullie aandacht op te vestigen doe ik het toch maar wel.

Het aantal hypotheekaanvragen bij DSB Bank schijnt dus sterk toe te nemen, en vriend Scheringa geeft als verklaring de lage rentetarieven en ongewijzigde acceptatienormen. Dat zal best zo zijn. Ik ben er alleen van overtuigd dat de advieswijze ook ongewijzigd is: bij voorkeur de nietswetende consument opzadelen met veel aanvullende verzekeringen tegen koopsom waardoor ze nooit meer van DSB Bank afkomen. Ik quote even een paar reacties die ik las op AM Web ter illustratie:

Michel: “Ja, kreeg nog verwijt van DSB adviseur dat wij niet genoeg moeite doen voor een klant. Ik kreeg de aanvraag nergens rond en vond dat niet eens echt erg in het kader van mijn zorgplicht Hypotheek van € 1.3 miljoen op een inkomen van € 170.000 euro. Taxatie veel te laag, 4 kleine kinderen en weinig zekerheid qua beroep. DSB financiert wel met een paar dikke koopsomstortingen (voor het beschermt gevoel) met 70% provisie. Wanneer wordt die club eens aangepakt.”

Mark: “Voor DSB lijkt de zorgplicht ook niet te gelden. Kreeg hypotheek van meer dan een miljoen niet rond. Klant vroeg meer dan 7 keer het BJI en taxatiewaarde was veel te laag (200.000) DSB adviseur vond mij maar laks die geen moeite voor zijn klant wil doen. Hij heeft het binnen 3 dagen geregeld. Paar dikke koopsomstortingen met 80% provisie erbij (veilig lenen), taxatie die hoog genoeg is en hup klaar. Zolang hij miljoenen per maand verdiend met de koopsomstortingen die vaak min of meer verplicht worden gesteld kan hij natuurlijk veel meer accepteren dan een andere bank.
Zorgplicht heeft deze bank nog nooit van gehoord.”

Sietse: “hoe maak je het mee?
een koopsom van euro 21.000 van een 30 jarige man, voor een 30 jaar annuitair dalende orv beginnend met euro 100.000 en dat ook nog eens boven de 125% e.w. gefinancierd op de woning.
mensen zitten in het “durk schurk bank” visnetje.
een klant voor het leven dus wat dsb betreft…
in een woord: afschuwelijk .”
Het zijn geen overdreven verhalen. Ik heb ze in de praktijk ook gezien, in adviezen van DSB en helaas ook in afgesloten constructies van DSB.
Ga je dus een adviesgesprek aan met een DSB adviseur omdat je iets met je hypotheek wilt? Let verschrikkelijk goed op en vraag bij voorkeur een second opinion bij een onafhankelijk adviseur.

Lees ook:Gratis hypotheek… of toch niet?
Lees ook:Woonlastenverzekering tegen koopsom verbieden?
Lees ook:Online hypotheekadvies werkt niet
Lees ook:Wat kun je zelf doen voor een goed hypotheekadvies?
Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken

9 reacties op “DSB druk met hypotheken…

  1. De Hypotheekshop Deventer

    Ook wij hebben dit soor dingen voorbij zien komen. Jammer genoeg komen consumenten pas voor een advies wanneer het te laat is. Wij vragen deze consumenten of we dit mogen doorsturen aan het AFM. Jammer genoeg zijn niet veel klanten hiertoe bereid. Het zou vaker moeten gebeuren. Probleem tot nu toe is denk ik wel de werkdruk bij het AFM en de daarmee samenhangende prioriteiten die ze moeten stellen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. De Hypotheekshop Deventer

    Nog even dit!

    Dat is helemaal niet zo goedkoop.
    Tenzij ze de rentepercentages nog niet hebben bijgewerkt kunnen wij dit zowel op 5 jaarsrente als op 10 jaarsrente resp. 0,1% en 0,05% goedkoper leveren.

    We gaan natuurlijk niet allerlei beveiligingsconstructies inbouwen maar gewoon verantwoord lenen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. onafhankelijk

    volgens mij is de hypotheekshop deventer verkapte reclame voor zijn eigen bedrijfje aan het maken..

    hij vergeet echter wel te vermelden dat hijzelf tussen de 1,5% en de 2% van de totale hoofdsom van de hypotheek aan privisie ontvangt…

    Dus als hij een hypotheek van 200000 bij de postbank onderbrengt, strijkt deze persoon tussen de 3000 en 4000 euro cash in het handje op… en dan hebben we het nog niet gehad over de maandelijkse provisie die hij ontvangt over de bijgesloten polissen!! (mensen check jullie jaaropgave maar eens, daar staat precies op hoeveel provisie de hypotheker in dit geval ontvangt per jaar aan provisie op jullie fantastische maandpremie polis!)

    dat iedereen lekker in het eigen straatje blijft en niet over andere bedrijven gaat praten je niet weet waar je over spreekt… en spreek aub niet als een deskundige over de afm want iedere verstrekker in nederland staat zwaar onder toezicht… als er dingen gebeuren die niet kunnen wordt er gelijk je vergunning in getrokken…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Natuurlijk maakt Hypotheekshop Deventer reclame voor Hypotheekshop Deventer, maar wel met inhoudelijke reacties. Het overgrote deel van de reacties op deze blog komt van mensen met sites/bedrijven op financieel gebied. Dat is ook geen probleem, als je iets te melden hebt.

      De provisies die tussenpersonen krijgen zijn inderdaad aanzienlijk en het ik ben benieuwd wat de transparantie daarover bij de consument gaat doen. Het in mijn ogen betere alternatief is een betaald advies vragen en de producten provisievrij sluiten, maar daar zijn nog niet heel veel mogelijkheden voor.

      Wat de AFM betreft: ik geloof wel dat het toezicht op de verstrekkers op zich streng is. Het gaat eigenlijk om de inhoud van de adviezen, in dit geval van de adviseurs van DSB Bank maar zeker ook van allerlei andere tussenpersonen en adviseurs in loondienst. Het is natuurlijk erg moeilijk om daar goed toezicht op te houden omdat advisering ook persoonlijke invulling is.

        /   Beantwoorden  / 
  4. onafhankelijk

    en kun je trouwens ook 2 jaar rvp onder nhg leveren tegen 4,4% en 7 jaar tegen 4,7%??

    zie http://www.dsbbank.nl!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Ik heb niets tegen mooie tarieven als dat ook tegen goede en eerlijke voorwaarden is, en in een eerlijke hypotheekconstructie. Zonder onnodige verzekeringen en al helemaal niet met die verzekeringen tegen koopsom! Want dan is het voordeel van die scherpe rente al snel verdwenen. Ik zie die scherpe hypotheekrentes van DSB als lokkertje voor die nare adviezen.

        /   Beantwoorden  / 
  5. De Hypotheekshop Deventer

    Ook het sterretje* gezien? (zie onderaan)

    Dit was het uitgangspunt van Anneke`s betoog.

    Wat reclame maken op deze weblog betreft: Dat is niet zo zinvol denk ik, daar zijn andere website`s voor. Bloggen en je mening kunnen geven is gewoon een leuk aspect van web 2.0. Dat moet je niet anoniem doen. Dus vandaar de link. Wat wij wel voorstaan is goed advies. En zoals je in andere artikelen en reacties kunt lezen zijn wij grote voorstander van provisieloze producten.

    * Dit betreft een aflossingsvrije hypotheek, zijnde een niet doorlopend krediet, inclusief bescherming bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid door middel van een VIB Excellent van DSB Schade. Er is uitgegaan van een eenmalige premiestorting die is meegefinancierd in de kredietsom. Het tarief is op basis van NHG. Het effectief kredietvergoedingspercentage na afloop van de genoemde rentevastperiode kan hoger of lager zijn. Vraag naar de voorwaarden.

      /   Beantwoorden  / 
  6. joost grasmaaiers

    niet gezien, of niet willen zien? 05-10-09

    natuurlijk je kunt de dsb best wel iets verwijten, maar volgens mij hebben een grote groep mensen niet alles willen zien. Wie gaat er nu accoord met een lening die veel hoger ligt als de waarde van je huis? Ik heb sterk de indruk dat je die mensen tegen bent gekomen als je op vakantie ging in turkije, sportwielen in die toch al veel te dure auto lieten zetten, die keuken konden kopen met afwasmachine, die overkappingen in de tuin lieten zetten, en noem allemaal maar op.

    en wij… ja wij waren zo gek om op de fiets naar het werk te gaan, de aanbiedingen uit de kranten knipten voor de dagelijse boodschappen, op vakantie met de tent. en we spaarden voor de ingen die wilden kopen.

    Kwijtschelden van schuld, dsb failliet…..en drie keer raden wie er nu op gaat draaien voor deze janboel van de DSB? ik denk die zuinige hollanders. Die worden geconfronteerd met hogere belasting en werken tot je 67ste, en daar is geen kwijtschelding voor…. ook niet als je 40 zware jaren erop hebt zitten.. dan mag je nog een paar jaar extra met de fiets heen en weer. BEDANKT INHALIGE LUI

      /   Beantwoorden  / 
  7. roulette

    Tja, dat zijn de gebruikelijke uitwassen van tegenwoordig. Treurig maar waar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.