Lange hypotheekrente daalt niet mee

Eerder deze week meldde ik dat de hypotheekrente weer aan het dalen is. Dat is inderdaad zo, maar een onderzoek van Mister Money leverde de interessante uitkomst op dat de daling niet geldt voor de lange rentevastperiodes. Mister Money vergeleek van zestien hypotheekaanbieders de rentetarieven van een spaar- en aflossingsvrije hypotheek met een executiewaarde van 75 procent van de woningwaarde. Twaalf van de zestien onderzochte hypotheekverstrekkers rekenen momenteel een hogere rente voor een spaar- en aflossingsvrije hypotheek vergeleken met begin 2009. Het gaat hierbij om hypotheken met een rentevast periode van 20 jaar. Alleen Acadium verlaagde dit jaar het rentetarief op een spaarhypotheek met 0,10 procent. De hypotheekrentes op leningen met een rentevast periode van 30 jaar zijn bij alle onderzochte aanbieders die dit aanbieden gestegen.

Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de lange termijnrentes niet mee dalen met de variabele hypotheekrente. Toch is de stijgende lange termijnrente volgens Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop eenvoudig te verklaren. “De lange termijnrente is niet gekoppeld aan het Euribor-tarief, maar is afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Banken werken met een inflatieopslag. Als zij verwachten dat de inflatie toeneemt, zullen ze de lange termijnrente verhogen.” Nederland kent momenteel een laag inflatiecijfer van 1,8 procent, de kans dat het inflatiecijfer zal stijgen is aanwezig. Dit komt mede door de vele ingrepen vanuit de overheid om de economie te stimuleren. Als de economie weer aantrekt, kan dit zorgen voor een sterke stijging van de lange termijnrente.

Opvallend is dat de rente op hypotheken met een rentevast periode van 10 jaar bij een aantal aanbieders wel gedaald is, vergeleken met begin 2009. Ook voor deze rentevast periode wordt met een inflatieopslag gewerkt. “Banken hanteren een hogere opslag, als de rente langer wordt vastgezet. Hierdoor kan het voorkomen dat het ene rentetarief een rentedaling laat zien, terwijl het andere rentepercentage juist stijgt”, aldus Hagedoorn. Hypotheken met een variabele hypotheekrente kennen geen inflatieopslag, maar zijn voor een groot deel afhankelijk van het Euribor-tarief. Dit tarief is in de eerste maanden van 2009 flink verlaagd. Hierdoor staat de variabele hypotheekrente momenteel op een extreem laag niveau.

Hoewel de variabele rente momenteel extreem laag staat, neemt de populariteit voor deze hypotheek niet toe. Volgens Leslie Hogeveen van De Hypotheker is de behoefte aan zekerheid gegroeid en zetten mensen hun rente juist voor een langere periode vast. Daarnaast is het aantal aanbieders van een hypotheek met variabele rente sterk gekrompen en is het is het aanbod van geld tegen Euribor-tarief gering. De Hypotheekshop zag met name in 2008 een sterke groei in de vraag naar hypotheken met een rentevast periode van 20 jaar of langer. Volgens hen is die vraag nu enigszins gestabiliseerd. Zij zien een lichte toename in hypotheken met een rentevast periode van 1 tot 5 jaar, maar hypotheken met een rentevast periode van tien jaar blijven ondanks een kleine afname toch het populairst.

Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Variabele hypotheekrente Postbank fors omlaag
Lees ook:Gaat lange hypotheekrente omhoog?
Lees ook:Hypotheekrente kort vastzetten? Of juist lang vastzetten?
Lees ook:Hypotheekrente op laagste stand ooit?

0 reacties op “Lange hypotheekrente daalt niet mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.