Verbod op woonlastenpolis?

Arbeidsongeschiktheid is een pittig inkomensrisico. Maar die verzekeringen...Wat zegt u? Het gaat om Engeland: daar overweegt de FSA (het zusje van de AFM) om een verbod op de verkoop van woonlastenverzekeringen tegen koopsom. In Engeland worden die polissen kennelijk vaak verkocht als bijproduct bij een persoonlijke lening, hier vooral bij hypotheken. Bij een mystery-shopping onderzoek bleek het advies bij die polissen zo dramatisch slecht, dat verregaande maatregelen overwogen worden.

De voornaamste kritiekpunten op de advisering van woonlastenverzekeringen:

* De polissen worden afgesloten tegen koopsom, het bedrag wordt meegeleend en dus moet er rente over betaald worden. Dat wordt echter niet duidelijk uitgelegd aan de klant.

* Geen uitleg over de beperkingen en uitsluitingen in de dekking.

* Geen uitleg over de werkelijke kosten van de verzekering, per maand en over de gehele looptijd.

De advisering omtrent woonlastenverzekeringen laat ook in Nederland nogal te wensen over volgens mij. De provisies zijn nog steeds heel hoog en de prikkel voor adviseurs om zo’n polis ‘er even bij te doen’ dus groot. Klanten die voor zekerheid kiezen spreken dat advies meestal niet tegen, zonder naar details en alternatieven te kijken. Misschien moet het inderdaad maar verboden worden om die dingen tegen koopsom te sluiten? U sluit toch ook geen verzekering af waarbij u de premie in één keer voor bijvoorbeeld vijf jaar gaat betalen.

Lees ook:Woonlastenverzekering tegen koopsom verbieden?
Lees ook:Weer een oorlog in aantocht
Lees ook:Dacht je verzekerd te zijn…
Lees ook:Woonlastenverzekering de nieuwe woekerpolis?
Lees ook:Koppelverkoop bij hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.