Weer een oorlog in aantocht

De financiële wereld heeft het zwaar te verduren de laatste jaren. Niet onterecht overigens: er is veel te lang veel te gemakkelijk veel te veel geld verdiend. Na de woekerpolissen en DSB Bank is het nu de beurt aan de woonlastenverzekeringen. De oorlogvoering wordt deze keer niet gestart door Radar, maar door de Vereniging Eigen Huis. Die hebben per vandaag een meldpunt geopend waar iedereen zijn klachten over de woonlastenpolissen kwijt kan. En dat zijn er natuurlijk nogal wat, daar kun je wel vanuit gaan.

Het is niet bepaald iets nieuws, op deze blog heb ik er al meerdere malen over geschreven. Woonlastenverzekeringen zijn vaak veel te  duur, bevatten een belachelijk hoge provisie,  worden vaak tegen koopsom afgesloten en meegefinancierd in de hypotheek. Daardoor lijken ze bijna niets te kosten, tenminste in de maandlast voor de klant. In de praktijk is dat natuurlijk onzin, maar er zijn maar erg weinig adviseurs die dat in de gloriedagen uitlegden aan hun klant.

Het hele koopsomverhaal is natuurlijk al uitgebreid aan het licht gekomen door de DSB affaire, met in de slipstream ook bijvoorbeeld Afab. Maar nee, deze clubs zijn echt niet de enige die woonlastenverzekeringen tegen koopsom hebben afgesloten. Ik ben erg benieuwd of de VEH iets gaat bereiken met dit meldpunt. Ben overigens ook erg benieuwd hoeveel adviseurs van de VEH Hypotheekservice dergelijke polissen tegen koopsom in hun advies hebben opgenomen. Zal de Vereniging Eigen Huis net zoveel herrie kunnen schoppen als Tros Radar? Of hebben we daar Antoinette Hertzenberg toch echt voor nodig?

Laten we overigens niet vergeten dat er ook heel veel mensen nu baat hebben bij hun woonlastenverzekering. Die zijn blij dat ze die bij het afsluiten van hun hypotheek zijn aangegaan, want nu ze werkloos zijn krijgen ze er wel een aanvulling op hun inkomen door. Daar is het met die verzekering uiteindelijk allemaal om te doen. Nu is werkloosheid wat makkelijker objectief meetbaar en dus zal de uitkering in die situatie wat minder snel tot problemen leiden dan arbeidsongeschiktheid. Maar er is in ieder geval veel kwaliteitsverschil tussen die polissen, en opvallend is dat de hoogste provisies zijn uitbetaald door… jawel, de maatschappijen met de slechtste voorwaarden. Helemaal niet erg als hierover een oorlog gevoerd wordt!

 

Lees ook:Verbod op woonlastenpolis?
Lees ook:Woonlastenverzekering tegen koopsom verbieden?
Lees ook:Wat kun je zelf doen voor een goed hypotheekadvies?
Lees ook:Verzwijgen adviseurs banksparen?
Lees ook:Wegwijzer: Vereniging Eigen Huis

Eén reactie op “Weer een oorlog in aantocht

  1. Verzekeringen

    Koppel verkoop met verzekeringen en hypotheken is niet heel erg als het goede producten betreft. Helaas zat er 40 % tot 80% provisie op de AO/WW dekkers. Het heeft helemaal niks meer met verzekeren te maken. We hebben een schitterend vak, die verziekt is door de verkopers. Ik snap niet dat een verzekeraar dit ooit heeft toegelaten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.