Halal-hypotheek krijgt weinig kans

Ik heb me nog niet eerder echt verdiept in het verschijnsel 'halal-bankieren'. Maar elke keer als ik de term ergens lees voel ik wel een soort van nieuwsgierigheid. Nu is er een rapport van DNB en AFM verschenen over de markt voor islamitisch bankieren. Met als conclusie dat allerlei specifiek Nederlandse aspecten van de fiscale wetgeving bijvoorbeeld de halal-hypotheek in de weg staan.

De basis: een moslim mag geen rente betalen en ook niet ontvangen. Dat is natuurlijk een lastige in ons financiële systeem, waar alles om rente draait. Maar fiscale zaken als overdrachtsbelasting en hypotheekrenteaftrek, en bovendien het systeem van toezicht maken een halal-hypotheek in Nederland moeilijk haalbaar.

Ik ga niet pretenderen expert te zijn op dit gebied want dat is niet zo. Maar interessant vind ik het wel dus ik zal er nog wel eens op terugkomen. Ik vond in ieder geval zo snel op Internet wel een bank die zegt geheel volgens de principes van de sharia te werken: Bilaa Riba Islamic Finance. Ook zij hebben nog geen halal-hypotheek, ongetwijfeld vanwege bovengenoemde probleemitems.

Lees ook:Bilaa-Riba baalt als een stekker
Lees ook:Wegwijzer: Vereniging Eigen Huis
Lees ook:Spaarhypotheek = diefstal?
Lees ook:Wat vind jij van maatregelen hypotheekrente?
Lees ook:Hypotheekrente zwabbert wat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.