Koopwoning ruilen?

In de nieuwsbrief van Wegwijs stond een artikel over het ruilen van koopwoningen. Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en ook niet over nagedacht. Ze beschrijven het als volgt: “In plaats van het standaard aan- en verkoopprocedure wordt van woning gewisseld en wordt het eventuele verschil in waarde verrekend. Een innovatief idee dat in de praktijk helaas waarschijnlijk pas levensvatbaar is bij een groot aanbod aan beschikbare ruilwoningen.”

De club die aandacht vraagt voor koopwoningruil is hier Zuka.nl. Het idee is echter niet nieuw, er zijn in het verleden al meer initatieven geweest om het ruilen van koopwoningen te promoten. Zo heb je Koopwoningteruil.nl van Vrijehuizenmarkt, en kwam ik bijvoorbeeld ook Koopwoningruilbeurs.nl tegen.

Dat verrekenen van het verschil in waarde klinkt op zich heel logisch. Denk echter niet dat je dan ook alleen maar overdrachtsbelasting betaalt over het verschil in waarde. Zo’n ruil behelst simpelweg twee koopovereenkomsten met bijbehorende kosten koper. Het voordeel van ruilen zit hem natuurlijk in de timing, het overleg, het voorkomen van dubbele woonlasten. Het zou leuk zijn als er alleen overdrachtsbelasting geheven zou worden bij degene die de duurdere woning overneemt, maar dat is helaas niet het geval.

Zou het een systeem kunnen zijn waarmee de woningmarkt weer op gang komt? Kun je bij ruilen eigenlijk spreken van het echt draaien van de woningmarkt? Je hebt twee kopers en twee verkopers, twee koopovereenkomsten, dus ja – het is een stuk van de woningmarkt. Doorstroming levert het echter niet op. Er komt immers geen woning vrij waar anderen weer naartoe kunnen. Eigenlijk is woningruil een klein afgesloten stukje van de woningmarkt. Maar goed, de notarissen hebben er werk aan, taxateurs, die ruilbemiddelaars, net als de hypotheekadviseurs en hypotheekverstrekkers. En daar gaat het natuurlijk allemaal om.

Dat er een groot aanbod moet zijn om tot matches te komen spreekt voor zich. Zou jij interesse hebben?

Lees ook:Aflossen onder huizenbezitters tegenwoordig populairder dan sparen
Lees ook:Woningwaarde blijft gelijk
Lees ook:Verplichte verzekering tegen waardedaling huis?
Lees ook:Verkoopprijs hoger dan WOZ-waarde: nieuws?
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente

32 reacties op “Koopwoning ruilen?

  1. Jerry

    mooi initiatief.

    evt te ruil mooie vrijstaande woning in Ede voor vrijst / 2 onder 1 k WOZ waarde ca. 550.000

    mvg, Jerry

      /   Beantwoorden  / 
  2. Desiree

    evt. te ruil ruime 2onder1kap woning in leiderdorp. vr.pr.529.000 gezocht ruime woning in Berkel/Rodenrijs e.o. Evt. aanlegsteiger 6m lang (op 200m van huis)aan doorgaande route naar Kaag ter overname.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Joanne

    evt te ruilen….eensgezins woning in Beuningen = vlakbij Nijmegen ( 250.000 euro ).. tegen huis in Amsterdam centrum of aan zee bestaande uit: (of appartement met lift)100 m4 begane grond: huiskamer , 2 slaapkamers, badkamer, half/open keuken. Terras of tuintje.
    Begane grond: Hal, toilet, huiskamer (lengte 13 meter ) met open keuken, aangrenzend aan intiem tuintje met atelier ruimte, en schuur.
    eerste verdieping: 2 slaapkamers, 1 met over hele breedte van het huis (4 meter diep dak terras), 1 met was tafeltje, moderne badkamer met hangend toilet, douche, wastafel.
    tweede verdieping: overloop met cv ketel ( 6 jr oud), wasmachine en droger en nog een aparte slaapkamer.
    mvg Joanne

      /   Beantwoorden  / 
  4. Leo Veenstra

    Gezocht twee onder een kap woning in Groningen zuid, Haren of Eelde-Paterswolde,max 350.000.euro.
    Aangeboden vrij staande woning in Schipborg,5 kamer woning, oppervlakte 150 m4, kavel 850m4.Vr.pr 469.000 euro.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jacco Kramer

      Hallo Leo, mocht je interesse hebben in een zeer ruime jaren 30 woning in Helpman, neem dan even contact met me op
      Jacco

        /   Beantwoorden  / 
      1. Leo Veenstra

        Hallo Jacco,
        Sorry voor de late reaktie.
        Wij willen eventueel wel in Helpman wonen.
        Ons telefoonnummer is 06-22843238.

        M vr.gr Leo.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Switching Homes

          Dag Leo en Jacco,

          Ik ben na het lezen van jullie reacties op het blog ‘koopwoning ruilen’, erg nieuwsgierig geworden of er echt een geslaagde ruil tot stand is gekomen? Zo ja, positieve ervaring?

          Groet,
          Elke (oprichtster Switching Homes, provincie Groningen)

            /   Beantwoorden  / 
  5. Lindsey

    GEZOCHT: eengezinswoning omgeving Zevenaar, Duiven, Westervoort. min. 3 slaapkamers en zolder.
    AANGEBODEN: uitgebouwde tussenwoning in COEVORDEN. grote woonkamer met open keuken. hal met toilet, meterkast en provisiekast. 1e verdieping 2 grote en 1 kleine slaapkamer. badkamer met vloerverwarming, toilet, bad, douche, dubbele wasbak en designradiator. Vaste trap naar zolder met was/droger aansluiting.
    zolder met beide kanten geplaatste schotten. Mogelijkheid voor 4e slaapkamer. Grote achtertuin, in rustige woonwijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. P. Meijer

      Heb je ook al eens je woning aangemeld via http://www.ruilenverhuis.nl. Die site is pas online en echt gaaf. Je kunt zoeken op een google kaart en je kunt niet alleen in het aanbod zoeken, maar ook in de gewenste buurten. Ben nu lid van deze site en kan het profiel van mijn woning invoeren en zo zoeken naar mensen, die op zoek zijn naar mijn woning.
      Kortom, als verkopende partij kun je zo actief zoeken naar een koper en hoef je dus niet meer passief te wachten op je makelaar. Echt een geweldig concept, alleen jammer dat er nog maar zo weinig woningen zijn aangemeld. Misschien ook iets voor jullie om je daar aan te melden. Dat is GRATIS.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Marc

    Wij hebben een 2 onder 1 kapwoning uit de jaren ’30 in Veenendaal. Zie: Bilderdijkstraat 18 op Funda. Vr.pr. 209.900 euro.
    Wij zoeken een woning in Apeldoorn…

      /   Beantwoorden  / 
    1. De haas

      Wij hebben een huis in Apeldoorn met 3 slaapkamers grote woonkeuken beneden en woonkamer boven met uitzicht op kanaal. In het centrum van Apeldoorn met tuin.
      Wiepkingstraat 5.

      We willen niet ruilen. Maar wel van plan om ons huis binnenkort te gaan verkopen.

        /   Beantwoorden  / 
  7. S. Jongsma

    Wij hebben een karakteristieke dijkwoning in Amsterdam Noord op eigen grond!

    Aan de geliefde Nieuwendammerdijk staat deze uitstekend onderhouden ruime dijkwoning met een woonoppervlakte van 125 m². De woning is gelegen op een rustige plek buiten de drukte van het centrum van Amsterdam…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Niels

      Beste Jongsma,

      Waar en wat voor woning bent u naar opzoek?

        /   Beantwoorden  / 
  8. vdaa

    We hebben een ruime 2/1 kapwoning te koop/ruil, De roverestraat 3 te Vlijmen, zie ook Funda. Vraagprijs € 239.500,- Wij willen graag naar omgeving Maasdriel, Zaltbommel of Den Bosch.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Sven

      Zoekt U toevallig een appartement in Den Bosch…?

        /   Beantwoorden  / 
  9. debje

    Wij hebben een leuk appartement in wageningen van het hoffstraat 4c.
    Twee slaapkamers
    badkamer met bad en aparte douche cabine zelfde tegels op de wc
    grintvloer door het gehele huis.
    een creme 4 meter boeren keuken.
    woonkamer muren met spagtelpoets.

    De woning is gelegen in een rustige straat met een basisschool voor de deur. Centrum en winkels heel dicht in de buurt.

    Wij zoeken een eensgezinswoning min 3 slaapkamers in de omgeving wageningen renkum ede etc.

    Vraag prijs van de woning 235.000 Euro.

      /   Beantwoorden  / 
  10. P. Meijer

    Goedendag allemaal, ik heb een geweldige site gevonden voor het RUILEN VAN KOOPWONINGEN. de kracht van die site is dat iedereen die zijn huis te koop heeft staat pro-actief kan zoeken naar potentiele kopers, die op zoek zijn naar een woning, zoals degeen die te koop staat. Kortom, zoek zelf actief naar mensen, die naar u buurt willen verhuizen of zoek naar mensen, die precies zo woning zoeken als u aanbied. Op die manier ben je als verkoper niet meer afhankelijk van je makelaar of van een toevallig passerende koper.

    op http://WWW.RUILENVERHUIS.NL kun je nu nog heel 2011 gratis (en zonder verplichtingen) je koopwoning plaatsen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. vdaa

    De betaalde websites duiken als paddestoelen de grond uit…
    Ik vond ook nog een GRATIS site waar je je woonwens anoniem op kan zetten, ook als je huis niet te koop staat, of het huis wat je leuk vind niet.

    http://www.huizenketting.nl

      /   Beantwoorden  / 
  12. P. Meijer

    Ter info, de site huizenketting is ook best mooi, maar toch niet te vergelijken met http://www.ruilenverhuis.nl. Beide sites zijn GRATIS. De site http://www.ruilenverhuis.nl is de eerste site waar iedereen koop en huur woningen kan aanmelden en te ruil aanbieden. Via deze site kun je als lid veel uitgebreider zoeken in de wensen van andere klanten. Vind zo dus de koper (of huurder), die op zoek is naar u woning.
    p.s. Ik vind het helemaal niet raar indien dit soort sites periodieke kosten in rekening brengen. Zo kun je ook de database schoon houden. Niemand heeft iets aan aanmeldingen, die niet meer actueel zijn maar ook niet worden afgemeld. Hoe dan ook, ik wens iedereen succes met het ruilen van hun woning. Via welke site ze dit dan ook doen.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Okken

    Te koop , of ruilen.
    Grote woonboerderij. Dubbele bewoning. 2 aparte ingangen. Gesplitst.
    + extra gasten verblijf. Deze boerderij leent zich voor vele doeleinden. Plaats Nieuwmoscou , Hollandscheveld Drenthe. Vrij op hoek gelegen. Inruil kleine woning bespreekbaar. ook mogelijk uw vakantie woning op eigen grond in te ruilen. Voor nadere info. H. Okken,
    Zorgvlied Drenthe. Tel, 0625401513. Vriendelijke groet.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Sandra

    Kijk ook eens op http://www.swap.nl.
    Wij hebben onze woning daar gratis ingeschreven.
    Wij hebben onze woning niet te koop staan maar je kunt de advertentie van je woning hier gewoon plaatsen met foto’s en omschrijving.
    Hier zorgt een match machine ervoor dat je alleen het ruil aanbod te zien krijgt wat voor jou interessant is. Top website !! En het is
    nog gratis ook.

    Groetjes, Sandra

      /   Beantwoorden  / 
  15. Janneke

    Goedendag
    Ook wij hebben ons huis gratis op de site Swap.nl geplaatst en hebben de eerste contacten gelegd voor een ruil van ons huis . Wij zijn blij dat er nu weer iets gebeurt voor de verkoop van ons huis

    Gr. Janneke

      /   Beantwoorden  / 
  16. Pieter

    Goedendag, zie swap.nl vaak getipt als site voor het ruilen van koopwoningen. Dit was vroeget koos.nl wat de tegenhanger is van jaap.nl. Deze site is nu inderdaad wel GRATIS , maar dat is wat te lezen is bij uw aanmelding TIJDELIJK.
    In de tijd van koos.nl waren de kosten zo 60 euro per jaar.
    Vind de site : http://www.koophuizenruilen.nl zelf echt een topsite.
    Daar kun je zoeken nadat je je woning hebt aangemeld via:
    - google kaarten (zoek wie naar uw buurt wil verhuizen of wie waar een woning aanbiedt.
    - Zoeken in aanbod (wat wordt er waar aangeboden.
    - Zoeken in de wensen van andere (erg uniek concept)
    Doordat je daar naar kunt zoeken, is het mogelijk om als verkopende partij te kunnen vinden wie er precies op zoek is naar een woning zoals die van u. Of zoek wie er allemaal graag naar uw buurt zou willen verhuizen. Ook kan het zijn dat je zelf spontaan gebeld wordt door iemand, die gezien heeft in uw woning wensen dat u op zoek bent naar zijn of haar woning. Kortom de kans dat je een ruilpartner vind om mee van woning te ruilen is daar erg groot. Wel moet het aanbod nog groeien, maar met maar 2,50 euro per maand (30 euro per jaar) aan kosten, zou dat geen drempel hoeven te zijn. De site is mijninziens beter als die van SWAP.nl. Wilde dat even kwijt, groeten Pieter.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Ilona

    Leuk al die reclames, maar wie wil er nou ruilen met ons huis?!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Pieter

      Ilona, welke woning is dan van u? Ik wil best even voor je opzoeken of er iemand is die naar jouw buurt zou willen verhuizen? Of zoeken welke woningen beschikbaar zijn in de buurt, stad, regio of provincie waar u heen wil verhuizen. Zie hierboven geen uitstaande vraag van u staan.

        /   Beantwoorden  / 
  18. wil

    ons mooie (nog niet helemaal af)boerderijtje 5 kamers badkamer en 2e toilet,perceel totaal 860m2.de woning is 500m3 dus lekker ruim.
    nieuwe kunststof kozijnen en houten luiken,2 houtkachels,en door het hele huis c.v.grote woonkeuken van 6×4 huiskamer 5×5,5 slaapkamer beneden 3,5×3 nog een hobby/slaap/kleedkamer beneden van 4×2. de badkamer met ligbad en badmeubel is 3,5×3,5,,op de boven etage een slaapkamer van 5,5×4 en een slaapkamer van 5,5×5,. een toilet ruimte van 2,5×3 de overloop is (de sta hoogte)3,5×3 ,knieschotten in boven slaapkamer en schuif kasten ,veel te zien en te bekijken.c,v hangt boven op de overloop.Er is ook een schuur bij van 9×5 deze is van steen en oud,niet geschikt voor een auto,.
    de tuin is leuk en knus ingericht met veel planten en bomen,een vijver en verschillende zitjes.er staat een redelijk nieuw kippen hok met groot nachthok aan de zijkant van het huis de grootte is 4×2,5.er is een moestuintje van 6×2,5 ECHT EEN BEZICHTIGING WAARD…………
    Wij willen met gesloten beurs ruilen voor een goede grote hoek eengezinswoning of een vrijstaand huis met minimaal 4 ruime kamers in rustige wijk van rotterdam e.o de rand van rotterdam,,maasland,zuidland,in ieder geval geen r,dam zuid of stad.

      /   Beantwoorden  / 
    1. wil

      NOG EVEN EEN TOEVOEGING OP ONZE ZOEKWENS, WAT WIJ OOK WEL EEN OPTIE VINDEN IS ZOWIEZO DE VERKOOP VAN ONS BOERDERIJTJE (IN TWEEDE EXLOERMOND)EN VOOR DE RUIL MAG HET OOK IN DE OMGEVING ZIJN VAN OVERIJSSEL/GELDERLAND.

        /   Beantwoorden  / 
  19. Juul

    Wil@ lijkt mij een aantrekkelijke woning! Succes

      /   Beantwoorden  / 
  20. edith

    wij hebben gerenoveerde hoekwoning met 3 slpkmrs en huiskmr van 45 m2 tuinen rondom.parkeren naast woning.overal laminaat.nieuwe cv ketel.mooie alles brander.prijs 139000 zie funda willem marisstraat
    16.info venhorst ,of bij mij tel 0524 795057 Dit alles in COEVORDEN.poppenhare word binnenkort gereorganiseert huurwoningen gaan eraf en komen nieuwe voor in de plaats.winkels scholen speeltuin
    op loopstand centrum en station 5 min fietsen.

    Zoeken huis in EMMEN ! liefst bungalow ,appartement.of egw met slpkmr beneden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. edith

      prijs is nu 132500 !! kijk ook op youtube onder
      te koop coevorden

        /   Beantwoorden  / 
  21. paul Meijer

    wil jullie er op wijzen dat iedereen met een ruil woning zijn of haar woning sinds kort geheel GRATIS online kan laten zetten op http://www.ruilenverhuis.nl. Zoeken door aanbod, zoeken in gewenste buurten of zoeken via kaart kan ook iedereen GRATIS. Zorg dus dat uw woning wordt gevonden.

    Betalen doet u alleen indien u wilt kunnen zoeken in de woning wensen van andere.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Wilma

    Wij hebben een zeer ruim appartement te koop in Den Helder met twee slaapkamers lift en garage aanwezig,en zijn zelf op zoek naar een huis met een tuintje het liefst in Noord Holland i.v. met ons werk. Andere opties misschien bespreekbaar. Misschien iemand interesse voor een woningruil? Ons huis is te vinden op Funda. Adres: Mercurius 54 te Den Helder. Groet, Adrie en Wilma.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.