Kredietcrisis-clausule in de koopakte?

Handtekeningen gezet maar onder voorbehoudStel je voor: je koopt een huis en je hebt keurig je hypotheek geregeld voordat de ontbindende voorwaarde voor financiering afloopt. Alles in kannen en kruiken, denk je. Dan blijkt de geldverstrekker door de hypotheekcrisis niet in staat om de hypotheek ook daadwerkelijk uit te betalen… en dan? Zit jij vast aan een koopcontract met 10% boete als het niet doorgaat.

NHP adviseert daarom een kredietcrisis-clausule op te nemen in de koopakte. In feite zegt de clausule dat je als koper de 10% niet verschuldigd bent als je niet kunt afnemen door de kredietcrisis. De NVM is voor, de VEH ziet de noodzaak niet – zo vertelt de Telegraaf.

Nu denk ik: en die verkoper dan? Eigenlijk is de koop met zo'n clausule dus nooit helemaal definitief. Terwijl hij op basis van het getekende koopcontract vaak wel een nieuwe woning aankoopt. Dan kan hij toch ook zo'n clausule laten opnemen? Krijg je een gezellig domino-effect. En dan nog: als de nieuwe woning eerder eigendom wordt dan de oude woning overgedragen is, heeft de verkoper een overbruggingskrediet nodig. Tenminste als hij de overwaarde van zijn woning gebruikt voor de financiering van de nieuwe. Om behoorlijk te overbruggen heb je bij voorkeur een verkoopcontract waarvan de ontbindende voorwaarden verlopen zijn. Terwijl dat dus met zo'n clausule eigenlijk nooit het geval zou zijn….

Volgens mij zijn er veel meer haken en ogen aan het opnemen van zo'n clausule dan je in eerste instantie zou denken!

Lees ook:Huis kopen: koopovereenkomst
Lees ook:Kredietcrisisgarantie bij aankoop woning
Lees ook:Politiek als ontbindende voorwaarde?
Lees ook:Hypotheek afsluiten in 2013 met huidige hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Starterslening kan weer in de startblokken

3 reacties op “Kredietcrisis-clausule in de koopakte?

  1. Marc Spits

    Kredietcrisis clausule?

    Hoe bedoeld u precies? was mijn eerste reactie toen ik dit artikel in de krant las.

    Vrijwel onmiddelijk dacht ik “ik moet die krant bellen” dit gaat nergens over. Natuurlijk dacht ik er pas `s avonds weer aan en heb ik maar een reactie op onze eigen site gezet. Tot ik het hier weer tegenkom. In het kort komt het er op neer dat ik denk dat het een reclamestunt is die handig gebruik maakt van de huidige berichtgeving.
    Mocht u geinteresseerd zijn in het hele verhaal dan staat hieronder de link.
    http://www.hypotheekshopdeventer.nl/nieuws/Kredietcrisis_clausule.php

    Nogmaals laat dit niet de zoveelste meest gestelde vraag van de week worden in mijn dagelijkse makelaarspraktijk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Reclamestunt? Zou best zo kunnen zijn want die man van NHP komt wel vaker met blabla-verhalen in het nieuws. Want begrijp ik goed dat het volgens jou als makelaar onzin is?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Marc Spits

    Klopt Anneke,.. een reclamestunt. Ik heb net site explorer van Yahoo even laten kijken. Er zijn al zo`n 88 links naar de downloadsite van NHP. Knap staaltje webreppen.

    Ook onze hypothecair planner keek erg vreemd toen hij het artikel las. Wel mooi voor zijn clienten zei hij. Op deze manier hoef ik de banken niet meer achter de broek te zitten was de tweede reactie.

    Overigens heb ik er verder niemand meer over gehoord. Mislukt dus deze actie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.