Huis kopen: koopovereenkomst

Ze noemen het weleens een voorlopig koopcontract. Er is alleen zo weinig voorlopigs aan. Als je een koopovereenkomst tekent ben je de koop in principe overeengekomen. Er staan wel meestal ontbindende voorwaarden in. Wordt daaraan voldaan voor de gestelde datum, dan kan de koop nog zonder gevolgen ontbonden worden.

Als koper heb je wel een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Binnen die drie dagen kun je zonder opgaaf van redenen toch nog afzien van de koop. De dagen beginnen te tellen op het moment dat de koper het getekende koopcontract heeft ontvangen.

Omdat je dus behoorlijk aan die koop vastzit, is het belangrijk om de nodige ontbindende voorwaarden te laten opnemen. Deze hebben meestal betrekking op:

  • de financiering: daarbij wordt het minimale bedrag en de maximale rente genoemd
  • Nationale Hypotheek Garantie
  • de woonvergunning
  • een bouwkundige keuring
  • het bestemmingsplan
  • de getaxeerde waarde

Ontbindende voorwaarden hebben een einddatum. Het is belangrijk om deze goed in de gaten te houden, vooral als er wat onzekerheid bestaat over één van de genoemde elementen. Er komt geen bericht of waarschuwing als de ontbindende voorwaarden verlopen – maar daarna zit je wel aan de koop vast. Kan het dan alsnog niet doorgaan, dan ben je de waarborgsom kwijt en dat is een behoorlijk bedrag (10% van de koopsom).

Lees ook:Kredietcrisis-clausule in de koopakte?
Lees ook:Huis kopen: optie nemen
Lees ook:Huis kopen: onderhandelen
Lees ook:Waarborgsom bij aankoop woning verzekeren?
Lees ook:Hypotheekrente: kort omlaag, lang omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.