Zo kun je er ook naar kijken

Ik vind het altijd grappig, hoe verschillende invalshoeken dezelfde informatie opeens heel anders maken. Waar de één fel tegen de hypotheekrenteaftrek en/of de overdrachtsbelasting is, kijken twee economen van de Rabobank er in dit artikel heel anders naar. Zij juichen over de stabiliteit op de Nederlandse woningmarkt. Ja, zullen de tegenstanders zeggen: omdat ze allebei zorgen voor een prijsopdrijvend effect, waardoor er een flinke zeepbel in de huizenprijzen zit. Die wel een keer móet gaan knappen. 

Het aantal betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheken blijkt internationaal ontzettend mee te vallen. Gemiddeld genomen zijn wij kennelijk beter in staat om onze maandlasten netjes te betalen. Dat heeft mede te maken met de hypotheekrenteaftrek. Daardoor wordt het effect van een stijging van de hypotheekrente immers afgezwakt. Minder effect op de maandlasten, en daardoor ook minder effect op de huizenprijs.

De overdrachtsbelasting is er ook zo één. We schoppen wel tegen die 6%, maar ondertussen gaat deze heffing wel de speculatie op de woningmarkt tegen. Tenminste, nu. Een aantal jaren geleden was de 6% peanuts vergeleken bij de stijging van de prijzen en werd daar wel gewoon op gegokt.

De auteurs stellen dat we de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting daarom nog maar even lekker in stand moeten houden. Omdat die in combinatie met een meevallende werkloosheid, ons nog steeds heel behoorlijke sociale stelsel, en onze neiging om te kiezen voor lange rentevastperiodes, zorgen voor stabiliteit op de woningmarkt. Dan kon die zeepbel nog weleens gewoon opgeblazen blijven. Wel vinden ze het verstandig dat we eens gaan aflossen op onze schulden. Maar ja, wie gaat dat doen met het huidige systeem van fiscale aftrek van de hypotheekrente?

Lees ook:Hoogleraar: niet bang zijn voor huizenmarkt
Lees ook:IMF slaat weer alarm
Lees ook:Kant en klare oplossing
Lees ook:OokU schaft hypotheekrenteaftrek af
Lees ook:VVD wil eigenlijk van de hypotheekrenteaftrek af

Eén reactie op “Zo kun je er ook naar kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.