Gaat de bubbel barsten?

De kop in de ochtendnieuwsbrief van de Pers kon moeilijk ergens anders over gaan: Wankel huis gebouwd op schulden. Dan weet je het wel, het gaat over de huizenmarkt en de hoge hypotheken die we op onze huizen hebben. Het is een heel verhaal, en zoveel tijd om dat helemaal in detail te lezen heb ik niet. Zou er iets nieuws in staan? Vast niet. Gaat de bubbel barsten? Het zou zomaar kunnen.

Tot nu toe valt het eigenlijk nog reuze mee met de daling van de huizenprijzen. De één stelt dat het met deze zachte landing wel gedaan is met de ellende, de ander stelt dat de echte crisis op de huizenmarkt nog moet komen. Het is nu natuurlijk wel al crisis op de huizenmarkt. De schade blijft echter beperkt tot de verkopers die hun woning niet bepaald gemakkelijk kwijtraken. Zolang zij ervoor kiezen om dan maar niet te verhuizen, is er niet heel veel aan de hand. Zodra zij besluiten om de prijs dan maar drastisch te verlagen wordt het een ander verhaal. Dan krijgen we wel te maken met hard dalende woningprijzen.

En dan? Op zich is er nog steeds weinig aan de hand als je blijft zitten waar je zit. Zolang je netjes je hypotheeklasten blijft betalen en ook bij een nieuwe rentevastperiode niet in de problemen komt. Zolang de bank niet gaat piepen dat de waarde van jouw woning wel erg laag is ten opzichte van de openstaande hypotheekschuld. Als ze dat wel gaan doen, ontstaan er andere problemen. Ze kunnen het natuurlijk doen, de banken. Stel dat jouw woning, die nu € 250.000 waard is, in verkoopwaarde daalt naar € 150.000. De hypotheek van € 250.000 is dan opeens buitensporig, en het hypotheekrecht geeft de bank geen zekerheid meer. Dan zouden ze kunnen gaan zeggen dat je een € 100.000 moet aflossen, of anders tegen consumptieve tarieven (dus een veel hogere rente) moet lenen. Als dát gebeurt, dan hebben we wel echt de poppen aan het dansen.

Lees ook:Gevangen in je eigen huis
Lees ook:Hoogleraar: niet bang zijn voor huizenmarkt
Lees ook:Wishful thinking in Makelaarsland
Lees ook:Steeds meer achterstanden in hypotheeklasten
Lees ook:VVD en PvdA…wat zijn de gevolgen?

Eén reactie op “Gaat de bubbel barsten?

  1. Huizenmarkt

    De prijs niet veel gedaald? Vind je bijna 30% daling sinds begin 2008 niet veel?

    Het probleem zit ‘m in de banken en overheid die doorslaan in hun beschermingsmaatregel.

    Ze zijn ons wederom veel te veel aan het bemoederen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.