Banken mogen niet meer zelf beslissen

Oh? Gaat dat tóch gebeuren? Minister Spies (van Wonen) zegt tegen de Tweede Kamer van wel… het ministerie van Financiën gaat vanaf volgend jaar bepalen hoeveel hypotheek je mag krijgen van de bank.

De minister van Financiën krijgt dan advies over de inkomensnormen van een onafhankelijk instituut. Daarbij zijn de AFM, De Nederlandsche Bank en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (van NHG) betrokken. Ze zegt er niet bij of dit zal leiden tot strengere of soepeler normen.

Wat denk je zelf? Zal wel strenger zijn…AFM en DNB willen dat graag. Nu zeggen de banken dat ze wel meer willen verstrekken, maar dat niet doen. Uit angst voor boetes van de AFM. Als de normen duidelijk zijn gesteld zouden banken die angst niet meer hoeven hebben. Nee, dan mogen ze gewoon niet meer verstrekken…

Een PvdA-er zegt in de Volkskrant dat hij verwacht dat er nu meer huizen verkocht kunnen gaan worden, omdat er geen twijfel meer is over de normen. Dat weet ik zo net nog niet. Als ze daardoor minder kunnen uitlenen? Of helemaal geen uitzonderingen meer mogen maken in speciale situaties? Niets meer op de klant kunnen afstemmen? En ook nog alles annuïtair aflossen? Kan me niet voorstellen dat de woningmarkt daar baat bij heeft….

Lees ook:Hypotheek voor ZZP’ers
Lees ook:Politieke bemoeienissen
Lees ook:Verzachting van de restschuld
Lees ook:Gewurgd door je hypotheek
Lees ook:Oplossing voor restschulden?

Eén reactie op “Banken mogen niet meer zelf beslissen

  1. Adrianne

    Wat een flauwekul.
    Alsof de minister zou gaan bepalen hoeveel broden de bakker jou mag vkopen omdat je anders te dik kan worden.
    Geld lenen is je eigen verantwoorde,ijkheid!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.