Hypotheek voor ZZP’ers

oprotpremieVolgens minister Blok van Wonen moeten ZZP’ers niet zo zeuren. Er zijn voldoende mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, maar voor de zekerheid laat hij het toch nog even uitzoeken.

Eerder dit jaar trokken ondernemers aan de bel omdat ze niet de mogelijkheid krijgen om een hypotheek af te sluiten. Banken zijn in vergelijking met jaren geleden zeer voorzichtig geworden met het verstrekken van hypotheken. Werknemers met een vast contract kunnen eenvoudiger een hypotheek krijgen dan ondernemers met goede jaarcijfers.

Minister Blok vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn, maar heeft in februari van dit jaar een onderzoek toegezegd. Het onderzoek heeft nog steeds niet plaatsgevonden. In een brief aan de Tweede Kamer zegt hij het onderzoek nogmaals toe. Hij neemt de problemen van de ondernemers en van de huizenmarkt op dit gebied dus niet serieus.

Ondernemers moeten hun kredietwaardigheid aantonen met de cijfers over de afgelopen drie jaren. Minister Blok geeft aan dat banken op de hoogte zijn van de mogelijkheid om via uitzonderingsmogelijkheden te verwachten inkomensstijgingen mee te nemen in de overweging om wel of geen hypotheek te verstrekken. De banken zijn hiervan inderdaad op de hoogte, maar ze doen er niets mee. Banken weten ook dat ze restschulden mee mogen financieren in een nieuw afgesloten hypotheek, maar dat doen ze ook niet. Kortom, als er lastige vragen komen richting de politiek? Gewoon een onderzoek toezeggen en ze houden zich wel stil.

Lees ook:Oplossing voor restschulden?
Lees ook:Minister Blok hoopt op betere tijden
Lees ook:Blok-hypotheek was toch niet de oplossing
Lees ook:Hypotheek voor ondernemer… moeilijk!
Lees ook:Restschulden met NHG

3 reacties op “Hypotheek voor ZZP’ers

  1. Adriana van Schalken | Payrolling Works

    Hmm, er is in februari dus al een onderzoek toegezegd en dat onderzoek is dus nog steeds niet van de grond gekomen. De ZZP’ers worden nog steeds niet als volwaardig aangezien, terwijl er elke dag veel ZZP’ers bijkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter

    We kunnen er lang over discussieren, en allerlei argumenten aandragen, feit is en blijft dat er de afgelopen 10 jaar nauwelijks iets is veranderd. Zelfstandige werknemers – ZZP of anderszins – kunnen nog steeds moeilijk een hypotheek krijgen.

    Misvatting is dat banken er zijn voor de klant.
    Misvatting blijkt nu eveneens dat deze minister er is voor de zelfstandige werknemer.

    De zelfstandige werknemer is beter af door zijn huisvesting en pensioen zo min mogelijk via de gangbare kanalen te regelen.
    Onzekerheid is de nieuwe zekerheid, flexibilisering van de arbeidsmarkt is het nieuwe normaal.

    Niet meer dan logisch dat financiële oplossingen ook op nieuwe leest geschoeid worden. ‘Crowdfunding’ is er maar één. De financiële sector is gewaarschuwd, de makkelijke tijden zijn voorbij.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hypotheekberekenen.nl

    Zeer rare uitspraak, maar de vraag is natuurlijk hoelang dit geld. Anno 2015 is het weer heel anders.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.