Wat willen ze nou met die huizenmarkt?

Soms lijkt het er weleens op dat er vanuit de overheid en de politiek min of meer aangestuurd wordt op een werkelijke prijsdaling op de huizenmarkt. Aan de ene kant nemen ze maatregelen om de woningmarkt te stimuleren, maar aan de andere kant gebeurt er ook weer van alles om de onzekerheid van potentiële huizenkopers te vergroten. Neem nou de uitlatingen van DNB over de kosten voor NHG. Daarmee helpen ze de huizenmarkt toch niet?

De strekking: DNB vindt dat de consument veel te weinig betaalt voor de zekerheid die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt. De huidige borgtochtprovisie van 0,55% is een schijntje, en volgens DNB zeker niet kostendekkend. Er loopt immers een fors bedrag aan borgstellingen van NHG, zo’n 110 miljard euro aan hypotheken om precies te zijn. En dat is natuurlijk een risico voor de schatkist. Als NHG niet genoeg in kas heeft, moet de overheid bijspringen.

Er zit ongetwijfeld wat in. Nu heeft NHG wel een behoorlijke buffer (zo’n 700 miljoen euro) opgebouwd en kan het er wel een tijdje tegen, maar bij werkelijke tegenwind (grote daling van de huizenprijs en grote groei van de werkloosheid) kan die uitgeput raken. En dan wordt de schatkist aangesproken.

Terug naar die huizenmarkt: DNB stelt dat NHG nu een verstorende werking op de huizenmarkt heeft. Huizenkopers sluiten te gemakkelijk een hypotheek af, omdat die toch tegen lage kosten (die in no time terugverdiend zijn door de lagere hypotheekrente) gegarandeerd is. Gaat de premie omhoog, dan zullen ze dat minder snel doen. Wie zullen dan vooral (nog meer) aarzelen? De starters! Net die groep, die de woningmarkt weer een beetje op gang zou kunnen krijgen.

Lees ook:Ze hebben er genoeg van
Lees ook:Fannie en Freddie in Hypothekenland
Lees ook:De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?
Lees ook:Woonlastenverzekering tegen koopsom verbieden?
Lees ook:Den Haag verwent probleemhypotheken

Eén reactie op “Wat willen ze nou met die huizenmarkt?

  1. Istrilyin

    Sorry, maar de groep die de markt weer in beweging kunnen brengen dat zijn de verkopers door middel van lagere prijzen. Starters beginnen in te zien dat huizenprijzen niet elk jaar met 10% meer kunnen stijgen, en het bankwezen heeft terecht geen zin om startende kamikaze piloten richting financiele afgrond te begeleiden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.