Fannie en Freddie in Hypothekenland

Fannie en Freddie in HypothekenlandEigenlijk houd ik de inhoud van dit hypothekenblog liever dichtbij – binnen de landsgrenzen. Daarom heb ik nog niet eerder aandacht besteed aan de twee kolossale hypotheekbanken in de Verenigde Staten die omvielen. Nou ja – zover liet de Amerikaanse overheid het niet komen: ze zijn nu weer in overheidshanden. Fannie Mae en Freddie Mac. Het klinkt als een reis van een gezellig stel door Hypothekenland.

Wie zijn Fannie en Freddie? De Belgische site Netto stelt ze aan ons voor. Na de gebeurtenissen van de laatste tijd lijkt de overname door de overheid weer wat rust te geven. Wel wordt de heel terechte vraag gesteld of die overheidsreddingen van banken in problemen niet averechts werken. Zo zijn de gevolgen van het nemen van onverantwoorde risico's misschien wel te snel verholpen. Op kosten van de belastingbetaler kunnen banken te grote risico's nemen, en zullen ze dat niet laten als ze weten dat ze toch wel gered worden.

Je kunt trouwens ook een lijn trekken naar riskant gedrag van consumenten als er een vangnet is. Zijn we niet veel gemakkelijker met het overmaken van ons spaargeld naar een totaal onbekende bank als de bank onder de depositogarantieregeling valt? Maar goed, dat gaat niet over hypotheken.

Lees ook:Wegwijs zegt: hypotheekrente zal dalen
Lees ook:Wat willen ze nou met die huizenmarkt?
Lees ook:Den Haag verwent probleemhypotheken
Lees ook:NHG, weg ermee?
Lees ook:Hulp voor probleemhypotheken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.