Hypothecair planners hebben nergens last van

NVHP adviseurs hebben geen last van problemen met geldverstrekkersDat is grappig. Een aantal hypotheekadviseurs heeft actief de publiciteit gezocht met het bericht dat geldverstrekkers moeilijker doen dan nodig – eigenlijk geen zin lijken te hebben om hypotheken te verstrekken. Nu blijkt uit een onderzoek van de NVHP (de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners) dat de erkende hypothecair planners dat niet zo ervaren. Hoe zou dat komen?

Ik heb er geen snel antwoord op. Misschien doen hypothecair planners met andere geldverstrekkers zaken dan andere hypotheekadviseurs? Draaien ze minder 'bulk' en zijn aanvragen daardoor beter voorbereid? Of willen ze met dit bericht de stemming rondom hypotheekaanvragen wat positiever maken? Omdat anders steeds minder klanten langskomen? Of denken ze hiermee een aanknopingspunt te hebben om tegen de consument te zeggen: je moet dus bij een hypothecair planner komen, niet bij zomaar een hypotheekadviseur.

Heb jij een idee?

Lees ook:Provisievrije hypotheken
Lees ook:Consumentenbond wil actie minister
Lees ook:Ze hebben er genoeg van
Lees ook:Zo kun je er ook naar kijken
Lees ook:Wat brengt een hypotheekadviseur in rekening?

6 reacties op “Hypothecair planners hebben nergens last van

  1. mr. X

    Of misschien wordt het ‘moeilijker doen van geldverstrekkers’ opgeblazen door de pers? Altijd goed om met een sensatieverhaal te komen. Ik denk dit laatste.
    Het verkrijgen zal voor een groot deel afhangen van de persoonlijke situatie (opleiding, inkomen en schulden) van degene die een hypotheek aanvraagt. Het zou ook een beetje vreemd zijn als de geldverstrekkers hun core business laten liggen. Uit eigen ervaring weet ik dat het verkrijgen van zelfs een tophypotheek nog steeds mogelijk is, terwijl dit juist werd genoemd in de pers als vrijwel onmogelijk. Het zou mij ook vreemd overkomen als geldverstrekkers hun core business laten liggen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marc Spits

    Anneke,..

    Zou het ook gewoon aan kennis en ervaring kunnen liggen?

    Per definitie heeft een hypothecair planner een hogere opleiding dan een “gewone” erkende hypotheekadviseur. Dit is meestal het gevolg van een reeds langere ervaring als hypotheekadviseur en echte interesse in het vak. De meeste hypothecair planners die ik ken zitten al jaren in het vak en weten uit hun hoofd welke financiële instelling welke acceptatievoorwaarden heeft en/of productmogelijkheden heeft. Op die manier is het ook makkelijker om direct de juiste producten te adviseren op basis van de door de consument verstrekte informatie. Daarnaast denk ik dat veel hypothecair planners bij grote 1 van de 3 grote ketens of een ander gerenommeerd kantoor werken. Deze hebben gewoon meer en betere arrangementen te bieden. Zie hier de verklaring voor “planners die nergens last van hebben”.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anneke Ranzato (redactie)

    Ja! Dat zou zeker ook kunnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal geen hypothecair planners ken, maar kan me zeker voorstellen dat het aan kennis en ervaring ligt.

    Hoe moet ik dat dan zien ten opzichte van Harrie-Jan van Nuenen, één van de adviseurs die met het bericht over tegenwerkende banken kwam? Hij is toch Hypotheekadviseur van het jaar geweest als ik het goed heb? En werkt – of werkte – toch voor een keten?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Marc Spits

    Harrie-Jan van Neunen (die ik overigens niet kende) was inderdaad hypotheekadviseur van het jaar (`06). Gekozen door de stichting erkend hypotheekadviseur die dat jaar de organisatie in handen had.

    Hij heeft ongetwijfeld een grote kennis van zaken en werkt volgens mij ook bij een gerenommeerd kantoor.

    Harrie snapt alleen erg goed dat je nieuws moet generen om bekend te blijven. Alle stukjes in De “Telegraaf/overgeld” maken hem tot een bekende figuur. Als er dus minder goed nieuws is of een vraag van een krant moet je daar wel iets over schrijven.

    Het artikel is van 24 september en gaat expliciet over hypotheken voor mensen met een BKR notering, en ja daar is het lastiger geworden. Maar was dit niet de oorzaak van alle ellende. Nogmaals voor Jan modaal zonder problemen is er niets veranderd

      /   Beantwoorden  / 
  5. DEnz

    Ik ben zelf H.P. .

    Het verhaal dat geldverstrekkers moeilijker doen is complete onzin. De acceptatienormen en processen zijn in niets veranderd, behalve voor mensen met een negatieve BKR codering of iemand met een zojuist gestarte eigen onderneming. Voorheen was dit ook al erg lastig, nu eigenlijk niet meer mogelijk.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hypothecaire Lening simulatie

    In de laatste maanden van dit jaar moet blijken in hoeverre de politieke onzekerheid rond de hypotheekrente-aftrek de markt heeft beïnvloed. Met de komst van het kabinet Rutte I, is in ieder geval duidelijk dat er voorlopig niets verandert met de rente-subsidie voor woningeigenaren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.