Positief bekijken

gVorige week kwam De Nederlandsche Bank (DNB) met haar Statistisch Bulletin over december. Daarin werd onder andere gemeld dat er nog geen duidelijke verbetering is van de hypotheekmarkt. De vraag naar hypotheken is in het derde kwartaal nog weer iets verder afgenomen, ondanks dat er wel een lichte economische groei was. Negatief nieuws, zou je zeggen. Maar DNB probeert er iets positiefs van te maken.

Het positieve: onze centrale bank verwacht dat de vraag naar hypotheken zich in het vierde kwartaal gestabiliseerd heeft. Of de markt daar blij van moet worden, vraag ik me af. We hebben het over een volkomen ingestorte markt waarin het voor heel veel kantoren en adviseurs lastig is om het hoofd boven water te houden. Stabilisering is vast en zeker geen oplossing voor hen.

Ah, er zou volgens DNB ook een stabilisatie van kredietvoorwaarden in zicht zijn.  De verstrekkingsregels zouden niet verder aangescherpt gaan worden. Gek, ik dacht toch echt dat er nog een ronde van verscherping in aantocht was. In de lijn van de ABN Amro, waar ik vorige week over schreef.

Lang niet iedereen is het dan ook met de stellingen van DNB eens. Wegwijs, sterk in overdrijven – okay, kopt zelfs met ‘Woningmarkt stort in januari in!‘ Een instortende woningmarkt gaat natuurlijk niet gepaard met een stabiliserende hypotheekmarkt. Ben benieuwd wie er gelijk krijgt…..

Lees ook:Natuurlijk: verlagingen hypotheekrente
Lees ook:Sterk stijgende vraag naar hypotheken
Lees ook:Eerste tekenen van instorten woningmarkt?
Lees ook:SNS uit de gratie
Lees ook:Rabo op oorlogspad?

Eén reactie op “Positief bekijken

  1. NHG Hypotheek

    De hjypotheekmarkt komt nog meer onder druk te liggen. Aangezien in 2011 de starters geen huis kunnen kopen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.