Het geheim van de prijsgeschiedenis

Interessante discussie, die Miljoenhuizen.nl moet voeren met boze verkopers. Miljoenhuizen.nl publiceert op haar website namelijk niet alleen het woningaanbod van heel veel makelaars. Ze hebben hun best gedaan om iets te verzinnen waarmee ze onderscheidend zijn in de markt van huizensites. Daar zijn er immers nogal wat van, dus moet je hard werken om mensen juist naar jouw site te laten komen. Een interessante toevoeging aan de informatie over te koop staande huizen, is de prijsgeschiedenis.

Dan hebben we het niet over de prijzen waarvoor een bepaald huis in het verleden is overgedragen aan de volgende eigenaar, maar de prijsstelling voor de huidige verkoop. In de huidige markt kunnen veel verkopers er niet onderuit om de vraagprijs voor hun huis in de loop van de maanden. Soms één keer, soms vaker. Soms een beetje, soms heel veel. Dat hangt maar net af van de omstandigheden. Hoe dringend is het om de woning verkocht te krijgen? Hoe hoog was de vraagprijs in eerste instantie ingezet? Hoeveel belangstelling is er voor de woning?

Sommige verkopers hebben liever niet dat potentiële kopers kunnen zien hoe vaak en hoe veel de vraagprijs van hun huis al verlaagd is. Dat is op zich wel te begrijpen: het zegt immers iets over de positie van de verkoper. Als er al behoorlijk verlaagd is, kan een geïnteresseerde kijker denken: de verkoper wil van dit huis af, ik heb vast nog wel de nodige onderhandelingsruimte. En zal zich dan harder opstellen in de prijsonderhandelingen, met als mogelijk gevolg dat de uiteindelijke prijs lager uitpakt dan het geval was geweest zonder de prijsgeschiedenis. Maar ja, die negatieve werking is niet te bewijzen.

Er zijn ook verkopers die bezwaar hebben tegen het publiceren van eerdere transactieprijzen. Dat is ook wel te begrijpen: als je de woning relatief kort geleden heb gekocht voor € 200.000 en binnen een paar jaar te koop zet voor € 250.000, zal dat in de huidige markt wel vragen oproepen. Maar ja, dat is ook geen geheime informatie: transactieprijzen uit het verleden zijn gewoon opvraagbaar bij het Kadaster. Daar moet wel voor betaald worden, dus het is niet te verwachten dat ze snel voor alle te koop staande huizen te vinden zullen zijn op een huizensite. Dat neemt niet weg dat ook die gegevens niet geheim zijn.

Een verkoper gooide het op de stelling dat de prijsgegevens ‘privacygevoelige informatie’ is. Het College Bescherming Persoonsgegevens gaf de verkoper gelijk, waarop de eigenaar van Miljoenhuizen.nl naar de rechter stapte. Die heeft pas uitspraak gedaan: de prijzen van huizen zijn in de ogen van de rechter geen persoonsgegevens, en mogen daarom gewoon openbaar gemaakt worden op de website. Niks geen geheim.

Lees ook:Starterslening kan weer in de startblokken
Lees ook:Droomhuisradar
Lees ook:Zij willen je huis wel kopen!
Lees ook:Kredietcrisisgarantie bij aankoop woning
Lees ook:Wat betekent het energielabel van een huis voor jou als koper?

Eén reactie op “Het geheim van de prijsgeschiedenis

  1. De makelaar vertelt | verkoop tips

    Alle informatie die een koper zou willen hebben is gewoon te verkrijgen via een NVM makelaar. Indien een consument voordeel denkt te kunnen behalen bij het hebben van historische informatie over vraagprijzen of prijswijzigingen moet deze toch eens overwegen om een aankopende makelaar in te schakelen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.