Prop uit woningmarkt bij hogere NHG grens?

Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker, stelt dat het verhogen van de NHG-grens de ‘prop uit de woningmarkt‘ zal halen. Met de volgende redenering: starters willen wel kopen maar mensen die al een woning in hun bezit hebben stromen niet door. Dat noemen we dan een prop in de woningmarkt. Een verhoging van de NHG-grens zou het aantrekkelijker maken om door te stromen. Doorstromers gaan doorgaans naar woningen in de prijsklasse van € 250.000 – € 400.000; een prijsklasse waarin je geen NHG kunt krijgen.

Je hebt het hier al eerder kunnen lezen: ik geloof er weinig van dat het verhogen van de NHG-grens het doorstromen werkelijk op gang zal helpen. Als mensen aan de eisen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voldoen kunnen ze ook zonder NHG prima een hypotheek krijgen. Okay, de rente ligt een paar tienden hoger en de maandlasten zullen daardoor wat hoger zijn. Maar in mijn ogen ligt de aarzeling van doorstromers niet in het niet kunnen krijgen van een hypotheek of de hoogte van de maandlasten.

De aarzeling ligt met name in de angst om de huidige woning niet verkocht te krijgen. En om een hogere hypotheek dan nu aan te gaan met de twijfel over de gevolgen van de crisis op de persoonlijke financiële situatie. Die angsten neem je niet weg door de NHG grens te verhogen. Er zal misschien best enig effect te merken zijn maar niet zodanig dat de woningmarkt dan weer als vanouds lekker doorstroomt.

Tenminste, dat denk ik. En jij?

Lees ook:De Jager helpt woningmarkt (2)
Lees ook:Overdrachtsbelasting halveren!
Lees ook:Overdrachtsbelasting niet omlaag
Lees ook:Meer vraag naar veilige hypotheek?
Lees ook:Komt er een doorstroomfonds?

3 reacties op “Prop uit woningmarkt bij hogere NHG grens?

  1. Hypotheekshop Deventer

    Het lijkt er voorlopig niet op dat er nog een verhoging van de NHG grens aan komt. Dat is in december al duidelijk geworden. Wel moet ik toegeven dat er de laatste tijd vaker mensen als uiterste bod op een woning hun NHG grens hanteren. Daarbij hebben ze dan terug gerekend wat de maximale prijs is die ze kunnen betalen om toch nog onder NHG te financieren. Dan lijkt het er toch op dat de NHG grens invloed heeft op de woningprijzen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric Tiebosch

    Helemaal eens. De provincie NB denkt ook na over hoe zij hier de woningmarkt weer in beweging kunnen krijgen. Vandaag adviseer ik een fractie het volgende: Indien een particulier overweegt een woning (bestaand of nieuw) te kopen is zijn grootste angst dat hij zijn woning niet verkocht krijgt. Garandeer als overheid dat deze woning tegen bijvoorbeeld 95% van de vrije verkoopwaarde opgekocht wordt. Bij door de part. aangekochte nieuwbouw ca. 2 maanden na oplevering en bij een door de part. aangekochte bestaande bouw na bijvoorbeeld 1 jaar (1e jaar is verzekerbaar). Taxaties volgens het nieuwe NWWI, opdrachtgever de overheid (wat goed genoeg is voor de banken is goed genoeg voor de overheid). Je zult zien dat dit fonds amper nodig zal zijn omdat het vertrouwen terug komt en de boel weer gaat draaien. Voordeel tov alternatieven als individuele projecten steunen. De vrije marktwerking blijft in tact, dus ook de innovatie.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Niek

    laten we de NHG grens maar gelijk verhogen naar 10 miljoen, zijn we voorlopig weer van het gezeur af en kunnen eigenaars van een miljonairswoning (nog even en dat is de helft van het huizenbestand in NL) ook niet klagen dat ze benadeeld worden als ze willen verhuizen. Premie verhoging is niet nodig, huizenprijzen kunnen immers niet dalen in Nederland ;)

    De suggestie van Eric Tiebosch hierboven vind ik helemaal brutaal: de overheid garandeert 95% van de vrije verkoopwaarde terwijl in landen om ons heen de prijzen met soms wel 50% in een jaar gedaald zijn. En dan ook nog durven praten over ‘vrije marktwerking’. Meneer is zeker van de VVD of werkt bij een projectontwikkelaar die nog wat wil lozen?

    Als belastingbetaler wens ik niet dat mijn belastinggeld voor dit soort onzin geriskeerd (verspild) wordt!! Hoe betrouwbaar taxaties van de overheid zijn zouden we sinds het Fannie&Freddie debacle in de VS kunnen weten. Maar ja, it’s different here en Nederland heeft geen huizenbubbel, dus gaat u rustig slapen …

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.