Lucht blazen in huizenmarkt?

Is de huizenmarkt een zeepbel?Vandaag hebben een berg partijen die betrokken zijn bij de huizenmarkt een brandbrief gestuurd naar minster Van der Laan. De boodschap: er moet iets gebeuren, want de markt ligt op z’n gat. Er zijn in november half zoveel nieuwbouwwoningen verkocht als vorig jaar, vandaar. Gisteren heeft de Tweede Kamer al een motie aangenomen om de NHG-grens toch te verhogen naar € 350.000. Wat is nou wijsheid met die huizenmarkt?

Er zijn genoeg mensen die al tijden beweren dat de huizenmarkt een zeepbel is die op knappen staat. Is dat knappen dan nu aan het gebeuren? De prijzen dalen nog niet schrikbarend, maar dat heeft misschien te maken met de koppigheid van de Nederlandse huizenverkoper. Als die z’n prijs niet verlaagt verkoopt hij gewoon de woning niet. Geen sprake van een lagere verkoopprijs dus… nee: helemaal geen verkoopprijs.

Is het nou zo erg als de prijzen omlaag gaan? Erg vervelend voor mensen met een tophypotheek die moeten verkopen, maar verder… prijzen zijn een kwestie van vraag en aanbod. Niemand greep in op de woningmarkt toen de prijzen veel te hard stegen. En dan moet er nu wel ingegrepen worden?

Een uiteenspatten van de zeepbel heeft natuurlijk wel grote gevolgen voor de economie. Niet eens zo zeer die verkopers die eventueel met een restschuld blijven zitten. Veel meer economische schade komt van de bedrijvenkant: minder nieuwbouw betekent dat bouwbedrijven en toeleveranciers het moeilijk krijgen. En nog meer makelaars zullen in de problemen komen.

Is dat een reden om in te grijpen? Om lucht te blazen in de bel? Als er geen sprake is van een uiteenspattende zeepbel zou ingrijpen niet nodig moeten zijn. Dan is er alleen een kleine inzinking. Die natuurlijk niet goed uitkomt met de recessie en kredietcrisis. Maar ja, dat werkt natuurlijk allemaal op elkaar in.

Wat vind jij? Moet er ingegrepen worden? Of moeten we de markt z’n gang laten gaan?

Lees ook:Hoogleraar: niet bang zijn voor huizenmarkt
Lees ook:Vastgoedzeepbel of niet?
Lees ook:Zo kun je er ook naar kijken
Lees ook:Rabobank zegt: huizenprijs blijft stijgen!
Lees ook:VVD wil eigenlijk van de hypotheekrenteaftrek af

4 reacties op “Lucht blazen in huizenmarkt?

  1. Stephan Eggermont

    Natuurlijk is het al lang tijd om in te grijpen. Afschaffen die hypotheekrenteaftrek. De markt moet weer gezond worden en daarvoor is een duidelijk signaal nodig.

      /   Beantwoorden  / 
  2. hypotheekvormen

    Een tophypotheek is afhankelijk van de executiewaarde.
    Een tophypotheek is een hypotheek van boven de 90 procent van de executiewaarde.
    De bovengrens van een tophypotheek is 125 procent van de executiewaarde. Pas hier wel voor op zeker als de prijzen van de huizenmarkt gaan dalen, dit kan vervelende consequenties hebben voor je hypotheek (banken kunnen moeilijk doen).
    Rob Grotewaal

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hypotheekshop Deventer

      Zeg Rob,.. hoe weet jij dat de prijzen gaan dalen? Heb je een glazen bol of zo? Geloof me alleen slechte huizen dalen in waarde. En dat is al een paar jaar zo. Het verschil met een goede woning was alleen niet zo groot en algemene prijsstijgingen compenseerde de slechte kwaliteit. Ik begin er zo langzamerhand van overtuigd te raken dat de media de markt stuurt. Afgelopen vrijdag werd ik via via gebeld voor het NOS journaal, “of ik nog een klant had die zijn huis ging verhuren vanwege de prijs dalingen”. Nou vraag ik je,… het nieuws gaat toch over feit en opinie?. Het is mijns inziens niet erg kuis om onderwerpen gewoon te verzinnen om maar nieuws te hebben.

        /   Beantwoorden  / 
  3. elswittem

    Hoi iedereen, 

    Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondhangen, ben voorheen nog op dit forum geweest en nu kon ik niet meer aanmelden omdat ik mijn oud paswoord en usernaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

    Daarom opnieuw geregistreerd

    Weet iemand een idee om extra geld te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een dochter van 9 jaar dus alle tips zijn welkom!

    Groetjes,

    Els Wittem

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.