Verkoop huis gegarandeerd

Een tijdje geleden schreef ik al over een projectontwikkelaar die huidige woningen overneemt van kopers van zijn nieuwbouwhuizen. Dat initiatief krijgt nu grotere vormen. Bouwers en projectontwikkelaars zetten samen een crisisfonds op dat moet gaan dienen als garantie voor degenen die een nieuwbouwwoning kopen. Dat fonds garandeert dan dat de huidige woning van die mensen binnen drie maanden verkocht wordt. Anders neemt het fonds de woning namelijk zelf over voor 90% van de marktwaarde.

Het fonds moet natuurlijk wel gevuld worden. Daarvoor zijn gesprekken gaande met provincies en de 27 grootste gemeenten. Gelderland doet al mee, Noord-Brabant, Limburg en de gemeente Eindhoven zijn erover aan het praten.

Ik ben dan wel weer benieuwd naar de exacte invulling. Het is voor kopers van een nieuwbouwwoning natuurlijk prettig als het zo geregeld kan worden. En daarmee voor de bouwers ook, aangezien die daardoor hun nieuwbouwwoningen gemakkelijker kwijt zullen kunnen. De vraag is bij wie het risico van het fonds komt te liggen. Want als de woningen die zijn overgenomen uiteindelijk met verlies verkocht moeten worden? Moet dat dan betaald worden door provincies en gemeenten? Dat is toch ook weer niet logisch? In feite ben je dan met overheidsgeld via een omweg deze specifieke groep mensen en de bouwsector aan het ondersteunen.

Lees ook:Betaal je niet teveel bouwrente?
Lees ook:Gemeenten: geen verhoging NHG-grens
Lees ook:Creatieve bouwondernemers
Lees ook:Tijdelijke verhuur moet makkelijker!
Lees ook:Bouwsector niet blij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.