Waar gaat het heen met de fiscaliteit van hypotheken?

Het lijkt op het eerste gezicht misschien simpel, de belastingkant van een hypotheek. Het kan ook redelijk eenvoudig zijn, als we het hebben over een starter die zijn hypotheek alleen gebruikt voor de eigen woning. Dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar, makkelijk. Maar wie zich er een beetje (of meer) mee bezighoudt weet dat het zo simpel in de praktijk meestal niet is. Er komen immers steeds allerlei aanvullende regeltjes bij, met uitzonderingen daarop, die dan weer aangepast of geschrapt worden en daar moet dan natuurlijk een overgangsregeling voor getroffen worden. Volg je het nog? Nou, ik word geacht het allemaal tot in de puntjes te snappen maar het duizelt me af en toe ook wel hoor.

Zo af en toe komt er een berichtje in het nieuws over mensen die de hypotheekrenteaftrek ter discussie willen stellen. Meestal zijn dat economische verhandelingen van mensen die het niet voor het zeggen hebben, dus dat loopt dan zo’n vaart niet. Maar vorige week vond Wouter Bos het nodig om te roepen dat de fiscale aftrek van hypotheekrente volgens het huidige systeem zal gaan sneuvelen in de volgende kabinetsperiode.

Tja, het is allang te verwachten dat er iets gaat gebeuren, de regeling is ook wel erg dubbel. We worden gestimuleerd om niet af te lossen op onze hypotheek – door de hypotheekaftrek zorgt dat gewoon voor de laagste netto maandlasten. Maar ondertussen gaat de AFM roepen dat we wel erg zwaar gefinancierd zijn. Ja logisch! Als het ongunstig is om af te lossen doen we dat natuurlijk niet, en hebben we inderdaad relatief erg hoge hypotheken. Geen probleem als de woningwaarde maar blijft stijgen, maar met het spook van instortende huizenprijzen wordt er nu wel wat anders tegenaan gekeken. Dussssss lijkt het mij ook niet verrassend als de hypotheekrenteaftrek op de schop gaat.

Maar echt, ik word alweer moe als ik eraan denk. Want dan krijgen we natuurlijk niet te maken met een eenvoudige, eenduidige en overduidelijke fiscale regeling voor woningeigenaren. En omdat de bestaande voordelen niet zomaar mogen vervallen worden er dan spannende overgangsregelingen bedacht. Die dan niet helemaal sluitend blijken te zijn, dan moeten er weer pleisters geplakt worden. Het positieve is dat er ook allerlei nare regelingen in één keer door het toilet kunnen. De bijleenregeling bijvoorbeeld….

Lees ook:Storm in een glas hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Sneuvelt aftrek hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:We gaan minder hypotheekrente betalen!
Lees ook:VVD wil eigenlijk van de hypotheekrenteaftrek af
Lees ook:Wat gaan we doen dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.