Beter, maar nu de klant nog centraal

De AFM heeft een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van de hypotheekadvisering in Nederland gedaan. Vorige keer, in 2007, kwam de hypothekenbranche er niet best vanaf: veel te veel adviezen waren niet goed. Dat verkeerde advies speelde vooral op het gebied van oversluiten, de hoogte van de hypotheek en de fiscale aspecten. Na dit nieuwe onderzoek concludeert de financiële waakhond dat er al veel verbeterd is. Maar natuurlijk zijn we er nog niet: er is zeker nog ruimte voor verdere verbetering.

De betere adviezen komen vooral door de technische mogelijkheden. Daarmee doelt de AFM in eerste instantie op het gebruik van goede adviessoftware, waardoor fiscale fouten in het advies minder vaak zullen voorkomen. Ook oversluitadviezen kunnen met een goed programma zonder problemen netjes doorgerekend worden. Wat nog niet genoeg verbeterd is? De cultuur, de klant centraal stellen bij het hypotheekadvies. Die omslag in gedrag en houding is nog niet genoeg zichtbaar, vindt de AFM. Ze gaat er vanuit dat het op handen zijnde provisieverbod hier een positieve bijdrage aan gaat leveren.

Oh ja, wat ik nog kwijt wilde. Dat er niet meer zoveel te hoge hypotheken worden verstrekt is volgens mij geen verdienste van de hypotheekadviseurs. Dat ligt gewoon aan de aangescherpte verstrekking door de banken. Een adviseur kan willen wat hij wil – als er geen bank is die het verstrekt, gebeurt het niet. Ik heb al vaker gesteld dat de hoogte van de hypotheek gewoon voor een adviseur een hele lastige is. Hij zit altijd in het spanningsveld tussen de klant die een bepaald bedrag wil (om dat ene huis te kopen) en de bank die dat al dan niet wil verstrekken. Als er banken zijn die dat wel doen, kan ik me goed voorstellen dat een adviseur het dan lastig vindt om de klant de deur te wijzen. Hij weet dan dat de klant het elders wel gewoon kan krijgen, ook al vindt hij het als specialist niet verstandig als de klant het doet.

Lees ook:Online hypotheekadvies werkt niet
Lees ook:Verzwijgen adviseurs banksparen?
Lees ook:Independer hypotheekprijs naar AH Finance
Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?
Lees ook:Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.