Hypotheekverstrekkers: Rabobank

Van de site van de Rabobank: "Waarom een hypotheek bij de Rabobank" Omdat we de grootste hypotheekverstrekker van Nederland zijn. 1 miljoen klanten kunnen het toch niet mis hebben?
Nou…. dat kan makkelijk. Als we bekijken hoe weinig energie mensen steken in de keuze van hun hypotheek, lijkt het mij niet vreemd dat ze niet verder kijken dan hun huisbank. Waarmee ik niet wil zeggen dat Rabobank persé een slechte hypotheekverstrekker is, maar de grootste is niet per definitie de beste.

Rabobank sluit veel hypotheken af binnen het bestaande klantenbestand, maar zeker ook door slimme projectaanbiedingen. In mijn ervaring als hypotheekadviseur ben ik diverse malen met mensen in gesprek geweest die een nieuwbouwwoning hadden aangekocht. En in dat nieuwbouwproject was dan steeds Rabobank degene die de hypotheken mocht aanbieden. Daarvoor kwamen ze dan met zulke scherpe rentes dat er niet tegen te concurreren was. Kon je een betere constructie hebben, of persoonlijker advies, of wat dan ook… die scherpe rente zorgt voor lage maandlasten. En rente en maandlasten – veel verder kijken de meeste huizenkopers toch echt niet.

Vorig jaar was er grote commotie rondom de OpMaat hypotheek van de Rabobank. Opgeworpen door Radar natuurlijk, met veel verontwaardigde klanten. Want er werd ingeteerd op de opgebouwde gelden voor het voldoen van verzekeringspremies. Zelfs in de spaarvariant van deze hybride hypotheek, waardoor het zogenaamd gegarandeerd kapitaal niet werd opgebouwd.

Nadeel van de Rabobank vind ik dat ze – voor zover ik weet – nog steeds met verschillende rentelijsten werken voor nieuwe en bestaande klanten. Daardoor betaal je die korting, waardoor je bij afsluiten voor de Rabobank koos, in je volgende rentevastperiode dubbel en dwars terug. Want bij nieuwe klanten blijkt er onderhandelingsruimte te zijn voor de rente, maar bij bestaande klanten natuurlijk niet. Oversluiten naar een andere geldverstrekker brengt immers veel kosten met zich mee.

Omdat de Rabobank vaak met interessante tarieven komt lijkt het me voor een nieuwe hypotheek zeker de moeite waard om er een scherpe offerte aan te vragen. Maar laat het daar niet bij: ga ook naar een onafhankelijk tussenpersoon voor het aanbod uit de rest van de markt.

Tot slot over Rabobank: op Mijngeld.blog heb ik een poll gehouden over het gezicht van de Rabobank: Fatima of Jochem? Best verrassend: Jochem won.

Lees ook:Rabo houdt rekening met waardedaling
Lees ook:Rabobank op het matje
Lees ook:Hypotheekverstrekkers: Obvion
Lees ook:Hypotheekrentes…worden ze nou gelijk of…?
Lees ook:Renteherziening opeens heel interessant

Eén reactie op “Hypotheekverstrekkers: Rabobank

  1. Patrick

    De directie van de Rabobank heeft ruim een jaar geleden besloten dat er geen rente tarieven meer mogen worden gepubliceerd in de dagbladen. De reden die ze hebben opgegeven is dat de onderligende fillialen zelf mogen bepalen welke rente ze aanbieden. Tja, Rabobank is trouwens niet de enigste aanbieder die werkt met arrangements tarieven en continuatie tarieven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.