Je kunt natuurlijk ook juist wél kopen…

Een huis kopen, je lijkt wel gek…om dat nu te gaan doen. Dat is toch een beetje de algemene stemming in Nederland op het moment. Ik heb dat ook wel, moet ik eerlijk zeggen. Maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken, zoals André:

Waarom nu juist een huis kopen

Je moet wel gek zijn om nu een huis te kopen. Dat is in deze economische malaise zo’n beetje de consensus op straat. En dat is enigszins begrijpelijk. Nog niet zo lang geleden was je woning namelijk een investering. Een appeltje voor de dorst. Voor sommigen zelfs een redelijk pensioen.

Terwijl je je hypotheek netjes afbetaalde, groeide je huis in waarde. Daar kon je op een later moment van profiteren door je huis te verkopen en kleiner te gaan wonen, of door de overwaarde op te nemen. Je kocht een huis niet alleen voor jezelf, maar ook om er geld mee te verdienen.

Dat is nu wel anders. Maar dat betekent niet dat het een slecht moment is om een huis te kopen. Vooral starters doen er goed aan juist nú in te stappen. Waarom? Omdat ze een stuk goedkoper zullen gaan wonen dan wanneer ze pakweg vijf jaar geleden een huis hadden gekocht. Kopers profiteren nu van allerlei voordelen:

Lage rente

Als er weinig vraag is naar hypotheken, daalt de variabele rente. Die hypotheekrente heeft op dit moment een dieptepunt bereikt. Met andere woorden: geld lenen voor de aankoop van een huis is goedkoper geworden. Dezelfde woning brengt nu lagere maandlasten met zich mee dan vóór de crisis.

Sterke onderhandelingspositie

Er staan meer huizen te koop dan dat er kopers zijn. De prijzen staan dan ook flink onder druk. Om toch te kunnen verkopen, zullen eigenaren bereid moeten zijn om te zakken in de prijs. Dit betekent dat jij je als koper in een ijzersterke onderhandelingspositie bevindt. Dit is hét moment om een ‘koopje’ te scoren.

Tot 1 juli nauwelijks overdrachtsbelasting

Eén van de kosten waar je bij de aankoop van een woning mee te maken krijgt, is de overdrachtsbelasting. Die bedroeg tot voor kort 6% van de aankoopprijs. Om de huizenmarkt een duwtje in de rug te geven, heeft de overheid dit percentage tijdelijk verlaagd naar 2%. Op 1 juli 2012 gaat het percentage weer omhoog. Op de gemiddelde huizenprijs van € 240.000,- zou je dus € 9.600,- aan overdrachtsbelasting sparen.

Een woning kopen blijft een riskante investering. Je weet niet hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen. Een automatische stijging van de waarde is geen vanzelfsprekendheid meer. Je koopt een huis dan ook niet als financiële investering, maar als investering in jezelf, je relatie en je woongenot.

Dus waar wacht je nog op? Bekijk alvast wat er te koop is en vergelijk hypotheken: er is meer mogelijk dan je denkt!

Tja. Persoonlijk zou ik er niet zo naar kijken. Wat niet wil zeggen dat er geen redenen kunnen zijn om nu een huis te kopen. Bijvoorbeeld omdat je gewoon een huis nodig hebt, en huren bijzonder duur is. Wel serieus rekening houden met relatierisico’s (als het over gaat met je partner en geen van beiden kan de hypotheek op eigen kracht overnemen, moet de woning in de verkoop – groot risico op een restschuld dan) en de kans op een waardedaling in de komende jaren…. en de hypotheekrente goed lang vastzetten…

Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Huis kopen: waarom eigenlijk?
Lees ook:Dus het kán wel?!
Lees ook:Juist een goed moment om een huis te kopen?
Lees ook:Verbod op tophypotheken: spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.