Archief: augustus 2009

Obvion moet tegemoetkomen voor variabele rente

Weet je nog, de commotie vorig jaar toen Obvion zomaar opeens de opslag op haar variabele hypotheekrente fors verhoogde. Terwijl Obvion nou net bekend stond als één van de prettige hypotheekverstrekkers die een duidelijke wijze van vaststellen van de variabele rente had. Een aantal klanten is natuurlijk gaan klagen en kwam terecht bij de Ombudsman Financiële Dienstverlening bij het Kifid, Jan Wolter Wabeke. Die heeft na overleg met Obvion een aanbeveling gedaan die door de geldverstrekker wordt opgevolgd. Een aantal van de klanten waar het om gaat krijgt een tegemoetkoming toegekend.

Dacht je verzekerd te zijn…

Dit vind ik wel een shocking verhaal: allerlei mensen die een woonlastenverzekering hadden afgesloten bij hun hypotheek, en nu niet thuis krijgen bij hun verzoek om uitkering in verband met arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Nee, dit geldt niet voor alle woonlastenverzekeringen, maar specifiek om die van Genworth Financial. Wie? De naam is niet bepaald bekend, ik las ergens dat het de financiële tak is van General Electric. De polissen schijnen flink verkocht te zijn. Ze waren vroeger de risicodrager voor de T@F woonlastenpolissen, die ken ik wel van naam.

Hoezo zekerheid met NHG?

We stellen altijd dat een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor de bank heel prettig is, omdat die daarmee de zekerheid heeft dat een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop van de woning vergoed wordt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dat zou inderdaad zo zijn, als de banken hun werk goed deden en een aanvraag helemaal afhandelen zoals die stichting dat voorschrijft. In de praktijk blijkt dat de banken behoorlijk slordig zijn geweest bij het verstrekken van NHG-hypotheken.

Tijdelijke verhuur moet makkelijker!

De Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich sterk voor het vereenvoudigen van het tijdelijk verhuren van je woning. Dat is immers een prima oplossing voor de mensen die al een andere woning hebben gekocht, maar hun oude woning niet verkocht krijgen in de huidige woningmarkt. Als je dan in ieder geval je hypotheeklasten maar goedmaakt, of al is het maar voor een deel, dan scheelt dat toch enorm in de financiële problemen die door deze situatie veroorzaakt kunnen worden. Er is een mogelijkheid om tijdelijke verhuur op een voor de hypotheekverstrekker acceptabele manier te regelen.

Gaat ING opslag variabele rente verhogen?

In een reactie op een artikel van mijn hand op Hypotheek-Weetjes.nl schrijft een bezoeker dat de opslag op de variabele hypotheekrente bij ING per 1 oktober met 1,4% omhoog gaat. Dat is interessant… ik heb steeds maar gedacht (eerlijk is eerlijk: niet nagezocht) dat ze bij ING in hun hypotheekvoorwaarden de mogelijkheid niet hadden opgenomen om de opslag te verhogen, en daardoor nu zo waanzinnig laag in de variabele rente zitten. Kennelijk mag het dus wel en gaan ze het ook doen. Vraag ik me wel af waarom nu pas: de andere banken hebben het al tijden geleden gedaan. Het is ook weer niet zo dat ze er veel nieuwe hypotheken mee wilden trekken, want ze hebben wel een maximum gesteld: je mag tegenwoordig niet meer dan 50% van de hypotheeksom met variabele rente lenen. Weet iemand meer van dat opslagverhaal van ING?

Wat gaat NIBC doen?

Pas vorige week maakte ZwitserLeven bekend de acceptatienormen van twee hypotheeklijnen aan te scherpen: die van de Hypotheek van Betere Huize en de Rente Basis hypotheek. Het geld voor deze hypotheekproducten wordt geleverd door NIBC. Vandaag lees ik dat deze hypotheken helemaal niet meer nieuw afgesloten gaan worden door ZwitserLeven. Wat moeten we hieruit afleiden? Dat NIBC geen hypotheken meer wil uitzetten? Nog maar een jaar geleden nam de zakenbank de hypothekenportefeuille van GMAC, dat de Nederlandse markt verliet, over. Gaat NIBC zich nu ook terugtrekken van de hypotheekmarkt? Of is dit een tijdelijk verhaal? Of gaat het erg slecht met NIBC en moeten we ons zorgen maken over de spaargelden bij NIBC Direct?

Verkoper die koper het geld voor de aankoop leent…

Je moet wat hè, als je met geen mogelijkheid je huis verkocht krijgt. Als je dan wel genoeg geld hebt maar gewoon de woning wilt verkopen, kun je voor heel creatieve oplossingen gaan. Zoals Dirk Kat en Monique Hoogvliet (van supermarktketens Dekamarkt en Hoogvliet), die hun kapitale panden in Akersloot en Beverwijk niet kwijtraken. Ze bieden kopers nu niet alleen een paard bij het ene huis en een jaar lang gas, water, licht én een keer gratis boodschappen doen. Als aanvulling daarop willen ze ook de helft van de koopsom financieren voor 2% rente (drie jaar lang). Slim bedacht hoor, ik ben benieuwd of het kopers oplevert.

Zware hypotheekfraude bij ING

Bij de ING zijn ze een omvangrijke hypotheekfraude op het spoor gekomen. Een hoofdacceptant bleek contacten te hebben met een criminele organisatie, die voor miljoenen aan valse hypotheekaanvragen indiende bij ING. Het is slim gedaan: de vrouw hielp fraudeurs via haar contacten aan een baan als hypotheekadviseur bij een tussenpersoon. Die konden dan vervolgens aan de slag om valse aanvragen in te dienen, waarbij zij zelf dan weer toezag op de acceptatie. Het is natuurlijk helemaal niet uit te sluiten dat die lui ook bij andere banken hypotheken hebben aangevraagd. Een valse werkgeversverklaring is immers niet zo ingewikkeld te maken en ze worden echt niet allemaal intensief gecheckt.

Zo erg is het kennelijk niet!

Twee weken geleden lanceerde de Vereniging Eigen Huis met een hoop publiciteit een ‘zwarte lijst’ voor hypotheekadviseurs. Consumenten werden op geroepen het bij de VEH te melden als ze van hun hypotheekadviseur niet zwart op wit hadden gekregen welk bedrag aan provisie hij zou gaan ontvangen over de geoffreerde hypotheek. In de afgelopen weken zijn er op het meldpunt maar een handjevol meldingen binnengekomen, reden voor de VEH om het meldpunt te sluiten. Wat moeten we hier nu uit afleiden?