Hypotheekrentes…worden ze nou gelijk of…?

Daar zijn we weer met nieuws over de rente die je aangeboden krijgt voor je hypotheek, als je rentevastperiode afgelopen is. Zo’n drie maanden geleden kwam Jan Kees de Jager met een wetsvoorstel om per 2013 het onderscheid tussen de hypotheekrente voor nieuwe en bestaande klanten te verbieden. Goed plan! Toch las ik dat het plan wel wat wordt afgezwakt…dat is dan weer jammer.

Sommige banken – degenen die nu nog met een andere hypotheekrente werken voor nieuwe en bestaande klanten – waren niet blij met een verbod op dit onderscheid. Zo’n verbod zorgt er immers voor dat ze de bestaande hypotheekklant, die tegenwoordig vaak niet de mogelijkheid heeft om over te stappen, lekker kunnen uitmelken. Daarom is dat verbod ook nodig! Het komt er ook, toch hebben de banken voor elkaar weten te krijgen dat er wel met kortingen gewerkt mag worden. Alleen moeten die kortingen dan gelden voor zowel bestaande als nieuwe klanten.

Hmmmm over wat voor kortingen hebben we het dan? De eerste waar ik aan denk is de nieuwbouwkorting. Zo’n bekende bank met ideeën, die lokaal heel sterk is in het binnenhalen van hypotheken op nieuwbouwwoningen. Door een flinke rentekorting te geven. Ook toepassen op bestaande klanten? Ja natuurlijk, maar ik heb een idee….als de klant zijn rente moet verlengen is zijn woning geen nieuwbouw meer. Dus geen korting meer…

Nou ja, als het daarbij blijft valt het misschien nog mee. Wat ook verandert is dat de bank minimaal 3 maanden voor de renteverlenging met een voorstel moet komen. Zodat de klant, als de geboden hypotheekrente idioot hoog is, de tijd heeft om naar een andere bank te zoeken.

Lees ook:Te hoge hypotheekrente bij verlenging
Lees ook:Koppelverkoop bij hypotheken
Lees ook:Fortis Bank maakt klanten boos
Lees ook:Renteherziening opeens heel interessant
Lees ook:Zorgplicht of risicobeperking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.