Hypotheekrentes verschillen sterk

Hypotheken.blog.nlOver de hypotheekrente is al veel geschreven. Maar wist u dat de rente op hypotheken niet voor iedereen gelijk is? Banken bekijken namelijk uw persoonlijke en financiële situatie en passen daar de rente op aan. Ook kijkt men naar uw historie als betaler. Daarom heeft het vaak weinig nut om de rentes op vergelijkingssites voor hypotheken met elkaar te vergelijken. De getoonde hypotheekrentes zijn namelijk een indicatie en staan dus niet vast. Meestal bent u iets duurder of juist voordeliger uit. 

Hypotheek rente vergelijking

Met een hypotheek vergelijking krijgt u wél een idee welke bank duur of juist voordelig is. U kunt daarmee dus het kaf van het koren scheiden. Op deze pagina komt u erachter wanneer de laagste hypotheekrente voor u geldt en hoe u daar (deels) zelf invloed op heeft.

U heeft zelf invloed op hoogte hypotheekrente

Als consument heeft u zelf (tot op een bepaalde hoogte) invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Wilt u een hypotheek afsluiten met de laagste hypotheken rente? Dan kunt u onderstaande hypotheektips voor de laagste rente toepassen. U verlaagt daarmee (in wezen) zelf de hypotheekrente.

Lagere rente hypotheek door eigen geld in te brengen

Een slimme truc waarmee u de rente direct een stuk omlaag brengt, is door simpelweg extra eigen geld in te brengen. U sluit dus niet een maximale hypotheek af maar investeert ook met eigen geld in uw woning. Daarmee geeft u de bank een stukje vertrouwen. Ze belonen u daarvoor met een lagere rente. En omdat u minder geld leent, kan u de hypotheek mogelijk wat eerder aflossen. Bij het kopen van een huis moet u tegenwoordig sowieso eigen geld meebrengen. Zo moet u Kosten Koper uit eigen zak betalen.

Nationale Hypotheek Garantie

Naast het inbrengen van eigen geld voor een lagere hypotheekrente, is het ook mogelijk om een lager rentetarief te bedingen door de NHG bij uw hypotheek af te sluiten. Wat is dat, de NHG? Dat is de Nationale Hypotheek Garantie. Mocht u niet in staat zijn om uw hypotheek af te lossen, dan wordt de schuld door de NHG kwijtgescholden. De restschuld die blijft staan betaalt de Nationale Hypotheek Garantie voor u. Een voorwaarde is wel dat alles buiten uw schuld om ontstaat. Bijvoorbeeld door ziekte of overlijden. Voor alle voorwaarden raden we u aan om naar de website van de NHG te surfen. Voor hypotheekverstrekkers is het gunstig wanneer klanten de NHG afsluiten bij een hypotheek. Het geeft ze extra zekerheid. Dat is een reden om u korting te geven.

Leningen aflossen

Bent u op dit moment bezig met het aflossen van een oude lening of meerdere leningen? Zorg er dan voor dat u deze aflost nog voordat u een hypotheek aanvraagt. Het totale openstaande leenbedrag wordt namelijk in mindering gebracht op de maximale hypotheeksom. Tevens zorgt een openstaande schuld vaak tot een iets hogere rente.

Alle factoren waarop een bank de rente bepaald

De hypotheekrente is het totaal aan kosten die een bank maakt. De hoogte van de rente wordt op de volgende manier vastgesteld:

  • kosten die de bank maakt voor het ‘inkopen’ van geld (een bank moet immers zelf ook geld lenen).
  • een risico opslag (u heeft hier zelf invloed op!).
  • winstmarge die een bank rekent.
  • een opslag voor marketingkosten, administratiekosten, het huren van een pand, personeelskosten, et cetera.
  • de hoogte van het leenbedrag.

Goedkoopste hypotheek vinden door te vergelijken

U weet nu hoe u zelf (deels) de hoogte van de rente kunt bepalen. Dan is het nu zaak om op het juiste moment een hypotheek af te sluiten. In 2017 en 2018 zijn de hypotheekrentes laag. Dit is voor u een uitstekende mogelijkheid om goedkoop geld te lenen voor een huis. U vindt de goedkoopste hypotheek door meerdere hypotheekaanbieders met elkaar te vergelijken. Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig online, bijvoorbeeld via deze website. Vul alle gegevens netjes en volledig in. De uitkomst van de vergelijking is een momentopname. D.w.z. dat de desbetreffende banken extra informatie van u nodig hebben. Pas dan kunnen ze een definitieve leenrente vaststellen en een offerte toesturen. Vraag daarom bij de banken die het beste uit de vergelijking kwamen een offerte aan. En leg die offertes vervolgens naast elkaar.

Minder rente betalen bij lineaire hypotheek

U kunt in Nederland in hoofdzaak kiezen tussen 2 hypotheekvormen: De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. U betaalt bij de lineaire hypotheek over de gehele looptijd bekeken de minste hypotheekrente. Opmerkelijk is het daarom dat ongeveer 70% van de huizenbezitters kiest voor de annuïteitenhypotheek. Waarschijnlijk omdat men met deze hypotheekvorm aan het begin van de looptijd lagere maandlasten heeft. Met de lineaire hypotheek lost u echter uw hypotheekschuld sneller af. Logisch dus dat u dan ook minder rente betaalt.

Hypotheekrente ontwikkeling langlopende rentetarieven

Wat is de hypotheekrente ontwikkeling voor langlopende rentetarieven in 2018? Voor de langlopende rentepercentages bent u als huizenkoper afhankelijk van bewegingen op de kapitaalmarkt. Daarbij zijn factoren zoals de inflatie, economische verwachtingen en tevens ontwikkelingen op politiek gebied belangrijk. Het ziet er op dit moment naar uit dat de hypotheekrente op langlopende hypotheekrente stijgende is. De verwachting is dat de hypotheekrente in 2018 zeker op 2% zal uitkomen.

Ontwikkeling kortlopende hypotheekrente

Hypotheken met een korte looptijd hebben meestal een lager rentetarief. De ontwikkeling voor kortlopende rentetarieven is momenteel onzeker. De verwachting is echter dat de rentes bij 1 of 2 jaar vast hetzelfde blijven dus niet stijgen.

Rente ontwikkeling 2017 & 2018

Kom met regelmaat terug op deze website. Wij tonen altijd de actuele hypotheektarieven zodat u hier altijd de goedkoopste hypotheek kunt vinden. Mochten er zich ontwikkelingen voordoen m.b.t. de hypotheekrente in 2017 of 2018, dan zullen we u ook daarover informeren op deze website! 

 

Lees ook:De hypotheekrente blijft maar dalen
Lees ook:Huis kopen: makelaar of niet?
Lees ook:Florius verlaagt alleen voor NHG
Lees ook:De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?
Lees ook:Rentemiddeling afdwingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.