Hypotheek aflossen in 30 of 40 jaar

hypotheken.blog.nlDe Hypotheekshop komt met een goed bedachte theorie om een hypotheek voor meer starters haalbaar te maken. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt de afspraak met de bank gemaakt om de hypotheek af te lossen in 30 jaren. Waarom niet in 40 of 50 jaren?

De Hypotheekshop pleit voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Ze willen hypotheken beter afstemmen op de levensfases van huiseigenaren, en daar past de hypotheekrenteaftrek niet meer bij. Door de afschaffing kunnen de andere ideeën gefinancierd worden.

Waarom in 40 of 50 jaar aflossen?
Door de aflossing uit te smeren over een langere periode, ontstaat er meer ruimte voor flexibiliteit. Bij het kopen van een huis hebben starters vooral in de eerste tien jaren nog een laag inkomen. Door de ruimere aflossingsperiode is er ruimte om de lasten de eerste tien jaren laag te houden door maar een klein bedrag per maand af te lossen.

Volledig aflossen niet meer noodzakelijk
In het plan zit ruimte ingebouwd om de hypotheek niet volledig af te lossen. Sinds 2013 gelden er nog maar twee hypotheekvormen die beide zorgen voor een volledige aflossing op de einddatum van de hypotheek. Daar willen ze afscheid van nemen.

Door de lage rente is het een goed moment om afscheid te nemen van de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren merken er nu relatief weinig van.

Het voorstel van de Hypotheekshop brengt nogal een verandering, maar de hypotheekrenteaftrek staat niet hoog op de politieke agenda. De kans dat de politiek hier serieus naar gaat kijken is erg klein.

Lees ook:Ultieme doel om hypotheek naar nul te krijgen
Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Hypotheekrente blijft dalen
Lees ook:Extra aflossen geeft financiële ruimte
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?

2 reacties op “Hypotheek aflossen in 30 of 40 jaar

  1. hypotheekweg

    Dat klinkt leuk, maar ik verwacht dat dat uiteindelijk alleen maar gaat leiden tot nog hogere huizenprijzen. Je kunt simpelweg een hoger bedrag lenen bij dezelfde maximale maandlasten als je het uitsmeert over meer jaren en de aflossing niet meer volledig hoeft te zijn. Goed voor de hypotheekverstrekkers, maar de kopers hebben gewoon een langere periode hoge woonlasten

      /   Beantwoorden  / 
  2. Remco

    Okay, maar ik snap niet zo die fixatie op 30 jaar. Vind zelf 40 jaar beter bij pensioenleeftijd aansluiten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.