Waarborgsom bij aankoop woning verzekeren?

Nationale Waarborg geeft bankgaranties afAls je een woning koopt moet je meestal 10% van de koopsom bij de notaris onderbrengen als waarborgsom. Zodat je niet kunt afzien van de koop als de ontbindende voorwaarden eenmaal verlopen zijn – want dan ben je die 10% kwijt. De meeste mensen hebben die 10% niet zomaar even beschikbaar en regelen daarom bij hun hypotheekverstrekker een bankgarantie.

Dan staat de bank garant voor die waarborgsom en hoeft er geen geld bij de notaris gestort te worden. Mocht de waarborgsom uitbetaald moeten worden, dan hoeft de notaris alleen maar tegen de bank te zeggen dat het geld nodig is en het wordt uitbetaald. Waarna jij natuurlijk een schuld hebt bij de bank, want dat bedrag willen ze wel terugzien.

Soms willen hypotheekverstrekkers de bankgarantie pas afgeven als het hele hypotheekdossier goedgekeurd is – en dat is vaak te laat. Bijvoorbeeld omdat er nog gewacht moet worden op acceptatie van de overlijdensrisicoverzekering. Dan is er een oplossing: de Nationale Waarborg verstrekt ook bankgaranties. Tussenpersonen kunnen dat makkelijk en snel regelen, als adviseur heb ik daar regelmatig gebruik van gemaakt.

Nu heeft de Nationale Waarborg iets nieuws: de verzekerde waarborgsom. Als de koop niet door kan gaan als gevolg van bijvoorbeeld overlijden, werkloosheid of ziekte van één van de aanvragers, dan moet de waarborgsom toch betaald worden. Met deze verzekering is dat opgevangen: de waarborgsom wordt uitbetaald maar jij hoeft deze niet terug te betalen. Je betaalt er een premie van € 135 voor.

Gek dat de premie niet afhankelijk is van het te garanderen bedrag. Je zou toch verwachten dat je voor de verzekering van een waarborgsom van € 35.000 (het maximaal te verzekeren bedrag) meer premie moet betalen dan voor een waarborgsom van € 20.000. Ook maakt de looptijd van de dekking niet uit voor de premie. Ook vreemd: een periode van 12 maanden zou toch meer moeten kosten dan een periode van 2 maanden?

En dan nog: is zo'n verzekering nodig? Tja, dat is zoals met iedere verzekering heel persoonlijk. Het ligt er maar aan hoe groot je het risico acht dat je er een beroep op moet doen, en of dat je die premie waard is.

Feit is dat de waarborgsom je met een schuld kan achterlaten als die uitbetaald moet worden doordat de koop niet doorgaat. Als je het geld zelf ergens beschikbaar hebt zou ik er sowieso geen verzekering voor afsluiten.

Lees ook:Hypotheek hoger inschrijven: doen!
Lees ook:Dazure geeft extra korting op de overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Huis kopen: koopovereenkomst
Lees ook:Teveel betaald?
Lees ook:Notaris gestopt – waar is mijn akte?

Eén reactie op “Waarborgsom bij aankoop woning verzekeren?

  1. Jean Louis

    Bedankt voor dit informatieve artikel. Het is altijd prettiger om niet zelf direct geld te hoeven betalen. Door inflatie is het ook aantrekkelijker om een bedrag pas in de toekomst te betalen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.