Te hoge hypotheekrente bij verlenging

Er komt steeds meer aandacht voor het fenomeen dat veel banken bestaande relaties bij renteverlenging een heel ander (veel hoger) rentetarief aanbieden dan voor nieuwe hypotheken. Het is een aspect van hypotheken waar mensen vaak niets van afweten en ook niet over geinformeerd worden.

Het zijn vooral de grootbanken zoals Postbank, Rabobank, ING Bank, ABN AMRO etc. Zij halen hypotheken binnen met mooie kortingen waardoor de klant heel blij is met de rente die ze hebben gekregen. Totdat de eerste rentevastperiode afgelopen is en er een renteverlengingsvoorstel op de mat valt. Dan blijkt dat de voorgestelde rente veel hoger ligt dan op dit moment in de markt wordt aangeboden voor nieuwe hypotheken.

Het lastige is dat je als klant dan min of meer "vast" zit. Natuurlijk heb je aan het eind van de rentevastperiode de vrijheid om de hypotheek boetevrij af te lossen en bij een andere geldverstrekker onder te brengen. Maar aan oversluiten zijn dan weer zoveel kosten verbonden (afsluitprovisie, notaris, taxatie) dat dit vaak niet lonend is. En zo kunnen de banken in de jaren daarna de korting die ze in de eerste periode gegeven hebben fijn terugverdienen.

Ik zeg wel vaker bij geldzaken: het hoeft niet erg te zijn, als je het maar wéét. Als je als klant weet waar je voor kiest, weet dat je nu een korting geniet die later vervalt, weet dat je dan waarschijnlijk niet meer één van de beste rentes uit de markt hebt, dan is dat je eigen keuze. Het nare vind ik dat veel mensen het niet weten en het ook niet heel duidelijk gemaakt wordt door veel adviseurs.

Lees ook:Hypotheekverstrekkers: Obvion
Lees ook:Hypotheekrentes…worden ze nou gelijk of…?
Lees ook:Wat te doen bij lage hypotheekrente?
Lees ook:Renteherziening opeens heel interessant
Lees ook:DSB unlimited

Eén reactie op “Te hoge hypotheekrente bij verlenging

  1. Vervoort

    Ik vind het schandelijk zeker na de steun die de banken hebben gekregen van de regering en waarvan het riscio feitelijk ligt bij de belastingbetaler.
    Ing die eerst aangaf geen steun te benodigen heeft later steun aan moeten vragen
    De reactie van de topman van ING om excuses aan te bieden is een lachertje, men gaat gewoon op dezelfde voet verder. Klantvriendelijklheid dat wordt bij banken allleen met de mond beleden.
    Niet alleen krijgen ze steun van Bos maar ze halen ook nog eens een keer meer geld weg bij die mensen die toch al vaak meer geld kwijt zijn aan levensonderhoud en lasten opgelegd door lokale overheden en daarop komt dan nog eens de hogere hypotheeklasten waarvan natuurlijk ook weer een deel wordt betaald door de belastingbetaler doordat de voorlopige teruggave van debelastingdienst ook weer hoger wordt door de hogere aftrekbare rente. Ik snap niks meer van de politici wellicht is er ook voor hen een baan bij de bank in het vooruitzicht gesteld.
    De overheid die deze steun geeft aan debanken moet eens niet zo zitten te slapen, het gaat om winst en waar die ook vandaan komt en hoe die ook gemaakt wordt maakt niets uit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.