Categorie: "Nieuws"

Minder hypotheken met NHG afgesloten

Hypotheken.blog.nlIn 2016 hebben 118.700 mensen een hypotheek gesloten met NHG. Dit kan zijn een nieuw aangekochte woning of een met NHG gefinancierde verbouwing. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2015. Het gaat om een daling van maar liefst 12%. Dit blijkt uit cijfers van WEW (Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen).

Het lijkt een verrassende uitkomst. De huizenmarkt is in 2016 opgekrabbeld, maar dat zorgt niet voor meer hypotheken met NHG. Toch is er een logische verklaring voor. Gedeeltelijk wordt het veroorzaakt door de naar verhouding lage maximale koopsom van een huis binnen NHG. Je kon vorig jaar met NHG maximaal een huis kopen met een koopprijs van €231.132. Duurdere huizen gold de NHG niet voor. De huizenprijzen zijn vorig jaar sterk gestegen en het vertrouwen in de huizenmarkt is terug. Dit maakt een NHG hypotheek ook minder noodzakelijk.

Hypotheek binnen 1 week

hypotheken.blog.nl

Eigenlijk is het raar dat het weken of maanden moet duren om een hypotheek af te sluiten. Er zit namelijk geen grote vertraging meer in door het over en weer sturen van stukken via de post. Op korte termijn wordt het mogelijk om binnen één week of zelfs binnen 24 uur een hypotheek af te sluiten.

Bij het kopen van een huis wil je zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent. Kun je het huis kopen of gaat de koop niet door omdat je de financiering niet rond krijgt? Vaak wordt er bij het kopen van een huis een voorbehoud opgenomen van 6 of zelfs 8 weken. Binnenkort kan dit verleden tijd zijn.

Het eerste oriënterende gesprek tot het afsluiten van de hypotheek in één week moet mogelijk zijn. De Rabobank heeft het uitgeprobeerd in een proef in Friesland. Het is nu de bedoeling dat het landelijk uitgerold wordt. Ook bij de ING geeft aan binnen één week uitsluitsel te kunnen geven. Bij ABN Amro duurt het een paar weken, maar zij geven aan dat het aanzienlijk sneller kan als er haast bij is.

De online hypotheek komt dichter bij
Een hypotheek binnen één week is alleen mogelijk als je zelf bestanden gaat aanleveren. Je moet gegevens en informatie uploaden om het proces te versnellen. Het lijkt mij logisch dat dit zorgt voor een verlaging van de tarieven. Het is toch niet redelijk om €1.500 tot zelfs €3.000 te rekenen?

Betaal jij ook teveel aan hypotheeklasten?

Hypotheken.blog.nlVolgens de Hypotheker kan één op de vijf huiseigenaren de hypotheeklasten verlagen. Dit kunnen ze doen door rentemiddeling aan te vragen bij de geldverstrekker. De hypotheekrente is op dit moment dermate laag dat er met gemak honderden tot zelfs duizenden euro’s bespaard kan worden.

De Hypotheker heeft dit geconcludeerd op basis van analyse van ruim 300.000 hypotheken. Helaas bieden niet alle geldverstrekker rentemiddeling aan, maar steeds meer banken besluiten om het toch op termijn aan te bieden. De Rabobank biedt het haar klanten aan vanaf 1 juli en ook ABN Amro gaat rentemiddeling vanaf de zomer aanbieden.

Huizen zijn bijna 4 procent duurder geworden

Hypotheken.blog.nlVorige maand werd er voor bestaande koophuizen gemiddeld 3,8% meer betaald in vergelijking met februari 2015. Het gaat goed, want de huizenprijzen blijven maar stijgen sinds juni 2013. Met dit positieve nieuws kwam het CBS vandaag.

In totaal zijn de huizenprijzen sinds juni 2013 gestegen met 7,9%. In de periode vanaf augustus 2008 tot juni 2013 zijn de prijzen onafgebroken gezakt. De huizenprijzen zijn nu nog 15,3% lager dan de piek in augustus 2008. De prijzen moeten nog wel een aantal jaren blijven stijgen om het verlies weer volledig goed te maken. De huizenprijzen liggen nu weer op het niveau van juni 2004.

Bijbouwe.nl – Tegen lage kosten een online hypotheek afsluiten

hypotheken.blog.nlIn een trend van toenemende innovatie in financiële dienstverlening, genaamd fintech, is de aandacht van vernieuwing nu verschoven naar het gebied van hypotheken. Een goed voorbeeld is het online hypotheek afsluiten bij Bijbouwe.nl. Zij zijn de schakel tussen institutionele beleggers en consumenten die een hypotheek nodig hebben. Dit verruimt de keuzemogelijkheid in geldverstrekkers en lenen via Bijbouwe.nl is aanzienlijk gemakkelijker en dus sneller in vergelijking met de processen bij banken.

Om meer te weten te komen over dit initiatief heb ik contact opgenomen met één van de initiatiefnemers van Bijbouwe, namelijk met de naamgever Bouwe Kuik. Graag leg ik jullie uit wat zij bieden en hoe zij te werk gaan.

Huizenprijzen stijgen, maar zeker niet overal

500 Euro in 50 Euro ScheinenIn de media wordt er vooral geschreven over de explosieve stijging van de huizenprijzen in de Randstad, en vooral in Amsterdam. Laten we niet vergeten dat het in de provincie nog niet zo goed gaat met de huizenmarkt.

In de Indische buurt in Amsterdam wordt 70 procent van de huizen verkocht voor bedrag boven de vraagprijs. In de meeste delen van Nederland gaat het ook wel weer wat beter, maar de huizenprijzen stijgen daar nog niet zo hard. Dit blijkt uit een artikel in de Elsevier.

Hypotheken worden niet meer standaard bij de grootbanken afgesloten

100 Euros money stackDe Nederlandse hypothekenmarkt is altijd beheerst door de drie grote Nederlandse banken, namelijk de Rabobank, ING en de ABN Amro. De glorietijden zijn voorbij voor deze banken. Bij het nieuw afsluiten van een hypotheek letten Nederlanders nu beter op hun portemonnee. In het derde kwartaal van 2015 is de marktaandeel van deze banken onder de 50% gezakt.

Sinds 2006 wordt er gemeten hoeveel hypotheken er bij welke banken en andere geldverstrekkers worden afgesloten. In 2008 werd nog meer dan 70% van de nieuwe hypotheken afgesloten bij één van de grootbanken. Deze banken raken steeds meer marktaandeel kwijt aan verzekeraars en indirect aan pensioenfondsen.

1,4 miljoen of 800.000 huizen onder water?

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteHoeveel huizen staan er onder water? In de media wordt vaak gesproken over 800.000, maar het CBS komt met een veel hoger aantal. Het CBS meldt op haar website namelijk dat het aantal sterk is gezakt, maar het zou nog steeds om 1,4 miljoen huizen gaan.

Begin dit jaar stond een derde van de koophuizen volgens het CBS onder water, terwijl in 2006 nog maar 12,5 procent. Door de sterke daling van de huizenprijzen in de jaren vanaf 2008 is dat te verklaren, maar hoeveel huizen staan er nu werkelijk onder water?

Overlijdensrisicoverzekering – Rokers betalen tot 85 procent meer

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering wordt hoger naarmate de kans op overlijden groter wordt. Dit maakt een hogere premie voor rokers voor een overlijdensrisicoverzekering logisch. Wist jij dat rokers maar liefst tot 85 procent meer premie betalen voor deze verzekering? Alleen dit al is een goede reden om met Stoptober mee te doen.

Stoptober staat voor stoppen met roken in oktober. Deze campagne om rokers aan te moedigen om te stoppen met roken is in 2012 in Engeland bedacht. Het idee is dat rokers gedurende deze maand ervaren hoe het is zonder sigaretten. Vorig jaar was de campagne voor het eerst in Nederland, en het was een groot succes. Dit jaar lijkt het ook weer een succes te worden. Eind september hebben 20.000 rokers aangegeven mee te willen doen met Stoptober.

Een extra reden om te stoppen met roken
Het stoppen met roken zal een groot verschil maken voor je gezondheid, je fitheid en je vitaliteit. Ook in de portemonnee zul je het verschil voelen. Uit berekeningen van de verzekeraar Zwitserleven, blijkt dat de besparing op een overlijdensrisicoverzekering kan oplopen tot maar liefst 85 procent. Zie onderstaande illustratie voor de onderzoeksresultaten van Zwitserleven.

Zwitserleven Stoptober

Als je op termijn een huis gaat kopen, doe je er verstandig aan om alvast te stoppen met roken. Door als niet roker aangemerkt te worden kun je aanzienlijk besparen op de vaste lasten. Een overlijdensrisicoverzekering is namelijk verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

Besparing op de kosten van sigaretten
Naast de honderden euro’s die je kunt besparen op de overlijdensrisicoverzekering heb je ook een flinke besparing aan sigaretten. Een roker die dagelijks 10 sigaretten rookt, houdt €1.080 over. Rokers die dagelijks 20 sigaretten nodig hebben, kunnen zelfs €2.160 besparen.

Voor dat bedrag weet je vast wel een betere bestemming!

Te weinig hulp bij hypotheekachterstanden

100 Euros money stackDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) is niet tevreden over de houding van banken met betrekking tot betalingsachterstanden op hypotheken. De banken letten teveel op hun eigen portemonnee en houden onvoldoende rekening met de huiseigenaren.

Hypotheekaanbieders hebben het vanaf de huizencrisis veel drukker gekregen met het begeleiden van huiseigenaren met betalingsachterstanden op de hypotheek. Het probleem is dat de banken onvoldoende probleemoplossend denken in het belang van de huiseigenaren. Zij hebben als hoofddoel om zoveel mogelijk van de achterstanden te incasseren.