Categorie: "NHG"

Minder hypotheken met NHG afgesloten

Hypotheken.blog.nlIn 2016 hebben 118.700 mensen een hypotheek gesloten met NHG. Dit kan zijn een nieuw aangekochte woning of een met NHG gefinancierde verbouwing. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2015. Het gaat om een daling van maar liefst 12%. Dit blijkt uit cijfers van WEW (Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen).

Het lijkt een verrassende uitkomst. De huizenmarkt is in 2016 opgekrabbeld, maar dat zorgt niet voor meer hypotheken met NHG. Toch is er een logische verklaring voor. Gedeeltelijk wordt het veroorzaakt door de naar verhouding lage maximale koopsom van een huis binnen NHG. Je kon vorig jaar met NHG maximaal een huis kopen met een koopprijs van €231.132. Duurdere huizen gold de NHG niet voor. De huizenprijzen zijn vorig jaar sterk gestegen en het vertrouwen in de huizenmarkt is terug. Dit maakt een NHG hypotheek ook minder noodzakelijk.

Wanneer is een hypotheek met NHG interessant?

Hypotheken.blog.nlVeel hypotheken worden tegenwoordig afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is ook niet voor niets. Het geeft namelijk een extra financiële zekerheid en een korting op de hypotheekrente. Wat zijn de grootste voordelen van NHG?

Hypotheken gesloten met NHG geven huiseigenaren en geldverstrekkers extra zekerheden. Bij gedwongen verkoop door bijvoorbeeld een echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid worden restschulden onder voorwaarden kwijtgescholden. Mede door de sterke daling van de huizenprijzen in de jaren na 2008 worden de meeste hypotheken met NHG afgesloten. Wil jij weten wat jouw maandlasten worden uitgaande van de huidige hypotheekrente. Dit kun je onder andere berekenen op de website van NIBC Direct.

Hypotheek al deels afbetaald? Mogelijk kan de hypotheekrente omlaag

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteBen je fanatiek aan het aflossen op je hypotheek? Wist je dat de hypotheekrente verlaagd kan worden als de hypotheekschuld afneemt? Dit komt door risico-opslagen die banken in de hypotheekrentes verwerken.

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om extra af te lossen op de hypotheekschuld. Met name aflossen op de aflossingsvrije hypotheek is populair. Achteraf hebben veel huiseigenaren spijt van deze hypotheekvorm. Het is een goedkope hypotheekvorm, maar de schuld blijft op het huis rusten tot het huis wordt verkocht.

Een ware run op hypotheken

Three rolls of 50 euro billsEr worden per 1 juli ingrijpende wijzigingen doorgevoerd inzake nieuw te verstrekken hypotheken. Er worden nu massaal hypotheekoffertes aangevraagd om nog te kunnen profiteren van de regels van vóór 1 juli. Als er voor deze datum een offerte verstrekt is, kun je nog van de huidige regels profiteren.

De maximale verstrekking binnen de NHG zal verlaagd worden van €265.000 naar €245.000. Dit kan net het verschil maken tussen een huis wel of niet kunnen kopen onder de gunstige condities van de NHG. Ingrijpender is de verplichte strengere eisen die banken moeten stellen bij het verstrekken van een hypotheek. Op basis van het inkomen kun je vanaf volgende maand 5% tot zelfs 10% minder lenen op basis van het inkomen.

Vanaf 1 juli weer lastiger om een hypotheek krijgen

Sparschwein 32Vanaf 1 januari 2015 kon je al minder hypotheek krijgen op basis van het inkomen. Dit kwam door nieuwe berekeningen van het Nibud. Per 1 juli komt er weer een nieuwe beperking aan volgens de Vereniging Eigen Huis. Dit zal het maximaal te lenen bedrag weer met 5% verlagen.

Het is onbegrijpelijk! Door de zeer lage hypotheekrente is het nog nooit zo goedkoop geweest om een huis te kopen. Om de één of andere reden wordt het kopen van een huis zwaar ontmoedigd. Al jaren lang wordt het bedrag dat je maximaal kunt lenen verder beperkt. Dit in combinatie met veranderingen op de arbeidsmarkt (geen vaste contracten meer), dwingt starters om een huis te huren.

De maximale verstrekkingen moeten ze niet nog verder beperken. Ga het kopen van een huis juist aanmoedigen en stimuleer de kopers om te kiezen voor een rentevast periode van 20 jaren of langer. Op deze manier zijn ze 20 jaar lang verzekerd van vaste woonlasten. Hiermee bouw je meer zekerheid in dan steeds de maximale leensom verder te beperken.

De maximale verstrekking binnen de NHG gaat ook omlaag van €265.000 naar €245.000.

Steeds meer huizen worden gedwongen verkocht

Das EigenheimHet gaat sinds begin dit jaar veel beter met de huizenmarkt, maar dat wil nog niet zeggen dat de problemen weg zijn. Nog steeds zijn ruim één miljoen huizen niet te verkopen door de sterk gedaalde huizenprijzen. Als er toch verkocht moet worden, ontstaan er problemen.

Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (uitvoerder van de NHG) zijn er in het derde kwartaal 3.587 huizen gedwongen verkocht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Gemiddeld is er in het derde kwartaal bijna €36.700 per gehonoreerde claim toegekend.

Let op: 1 juli 2014 gaat NHG naar maximaal €265.000

Three rolls of 50 euro billsVanaf volgende maand wordt de grens voor NHG verlaagd van €290.000 naar €265.000. Het is nu 20 juni, maar veel geldverstrekkers geven aan dat ze alleen vandaag nog een hypotheek kunnen verstrekken met NHG tot €290.000.

De voordelen van een hypotheek met NHG in vergelijking met een hypotheek zonder NHG hoef ik niet meer toe te lichten. Kopers van huizen kiezen massaal voor een hypotheek met NHG. Dit doen ze niet alleen voor de lagere hypotheekrente, maar zeker ook voor de zekerheden die er aan gekoppeld zijn.

NHG regeling verder versoberd

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteDe Nationale Hypotheekgarantie wordt steeds belangrijker bij het aanvragen van een hypotheek. Bij voorkeur verstrekken banken alleen nog hypotheken met NHG.

De NHG is bedoeld als een vangnet voor het geval de hypotheek door bepaalde oorzaken niet meer op te brengen is. De twee belangrijkste redenen om een beroep te doen op de regeling zijn werkloosheid en echtscheiding. Om misbruik van de regeling te voorkomen, worden er steeds strengere eisen gesteld om een beroep te kunnen doen op de NHG.