Hypotheek oversluiten: is het verstandig?

hypotheken.blog.nlAls je ervoor kiest je hypotheek over te sluiten, neem je een nieuwe hypotheek met nieuwe hypotheekvoorwaarden op je huidige woning. Sommige mensen doen dit bij dezelfde geldverstrekker, maar de meeste mensen kiezen ervoor over te stappen naar een nieuwe geldverstrekker voor een geheel nieuwe hypotheek.

Je hypotheek oversluiten: waarom kan het interessant zijn?
Je stapt niet zomaar over van hypotheekverstrekker, aangezien dit veel tijd, energie en soms ook geld kost. Mensen die besluiten over te stappen naar een andere hypotheek, doen dit dan ook om een goede reden. In de meeste gevallen heeft het te maken met een flinke kostenbesparing, die veroorzaakt wordt door een lagere rente op de hypotheek. Kortom: ze sluiten een nieuwe hypotheek af, zodat ze van een lagere rente kunnen profiteren.

Je hypotheek oversluiten: wanneer wel en wanneer niet verstandig?
Het is niet altijd verstandig om je hypotheek over te sluiten en dit heeft te maken met het feit dat je niet altijd geld bespaart als je een nieuwe hypotheek neemt. Waar je in ieder geval naar moet kijken als je twijfelt om je hypotheek over te sluiten, is de huidige rentestand op hypotheken. Is de huidige rente hoger dan de rente die je nu hebt, dan is het uiteraard niet verstandig om over te stappen naar een andere hypotheek. In dit geval bespaar je namelijk geen geld, maar ben je juist duurder uit.

Verder is het belangrijk om te kijken hoe jouw hypotheekverstrekker omgaat met mensen die hun lening over willen sluiten en naar de looptijd van je hypotheek. Is de looptijd van de hypotheek nog lang niet voorbij en rekent jouw hypotheekverstrekker een hoge boete als je eerder overstapt, dan is het voordeel van het eerder overstappen naar een andere hypotheek vaak ook weggevaagd. Controleer dus eerst of overstappen zal lonen met oog op de huidige rentestand, maar ook wat je eventueel moet betalen om over te stappen. Moet je meer betalen dan je bespaart met het oversluiten van je hypotheek, dan kun je dit beter niet doen.

Oversluiten of niet? Maak een berekening
Er zijn diverse online tools die je kunt gebruiken om te berekenen over het oversluiten van de hypotheek interessant is voor jou. Je vult enkele persoonlijke gegevens in en je krijgt meteen te zien hoeveel je kunt besparen als je overstapt of hoeveel je moet betalen.

Lees ook:Wanneer is het slim om over te sluiten?
Lees ook:Oversluiten hypotheek nog steeds populair
Lees ook:Hogere NHG vraagt om misbruik
Lees ook:Zelf je hypotheek regelen: hoe doe je dat?
Lees ook:De hypotheekrente blijft maar dalen

2 reacties op “Hypotheek oversluiten: is het verstandig?

 1. Dirk

  Dag Juul of een andere expert,

  Even een vraagje mbt oversluiten/verhuizen. We hebben nu een bankspaar hypotheek (2/3) en een aflossingsvrije hypotheek (1/3) afgesloten in 2012 en maken optimaal gebruik van hypotheekrente aftrek. Als we nu de hypotheek oversluiten of verhuizen en kiezen voor 1/2 aflossingsvrij en 1/2 annuïtair, hebben wij dan nog wel recht op hypotheekrenteaftrek of moeten we dan de bankspaar houden?

  Bedankt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jazeker. Not.

   Je wilt rente blijven aftrekken na oversluiten en je wilt weten of je dan per se naar annuïteiten moet?
   De fiscus kijkt maar naar 1 ding: had je op 31 dec 2012 een hypotheek met recht op rente aftrek?
   ja: je mag op een andere manier lenen dan annuïtair met behoud van renteaftrek
   nee: je moet annuïtair (of lineair) lenen

   Jouw situatie
   Als jij rente aftrek hebt kan het over de gehele looptijd verstandig zijn banksparen te houden, je betaalt dan netto ws minder dan wanneer je annuïteiten hebt. Door de extreem lage rente kan het zelfs interessant zijn ook de bankspaarrekening om te zetten of over te sluiten, ook al gaat je spaarpremie omhoog. maak een netto lasten berekening (of laat die maken als onderdeel van een gratis oriëntatiegesprek, voor een adviseur 100 minuten werk ze verdienen al genoeg aan je)

   Lkrknnwhtntmkn
   de fiscus kijkt niet bij welke bank je zat, hoe het product heette (de ‘renteknaller met belegging topper’) of waar je huis woonde. ook als je (zum beispiel) tussen 2013 en 2016 in meerdere woningen hebt gewoond (en een aftrekbare hypotheek had) behoud je recht op renteaftrek wanneer je geen annuïtaire lening hebt. Dit heet het OVERGANGSRECHT.
   Je mag zelfs je aflossingsvrije (of spaar- of beleg- of annuïteiten-) hypotheek aflossen, en tot het eind van het jaar na het jaar van de aflossing weer aflosvrij lenen (voor een verbouwing, ander huis etc) met rente aftrek, als je op 31 dec 2012 een aftrekbare hypotheek had (in het kort: je mag dus tijdelijk geen hypotheek hebben met behoud van overgangsrecht). Handig als je even moet huren, of om met een schenking een duur leningdeel af te lossen en een jaar later de verbouwing financieren met een aftrekbare aflossingsvrije hypotheek.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.