Wat is er aan de hand met de hypotheekrentes?

hypotheken.blog.nlNa een toespraak van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) eind juni zijn de hypotheekrentes massaal verhoogd. Er zijn al tientallen verhogingen doorgevoerd. Vooral de rentevast periodes van 10 en 20 jaar vast zijn massaal verhoogd. Het gaat om kleine stapjes, maar de dalende trend is duidelijk onderbroken.

Het ECB  gaat na de zomer minder massaal geld storten in de economie. Het effect op deze uitspraak bleef niet uit. Het lijkt wel of banken zaten te wachten op dit moment. Het begon met het oplopen van de rentes op de kapitaalmarkten. Hierdoor wordt het voor banken duurder om aan geld te komen, dus stijgen de hypotheekrentes.

Hoe gaat het nu verder met de hypotheekrente?

Dat kan niemand met zekerheid zeggen. Jarenlang zijn de hypotheekrentes gedaald. Er zal toch ook weer een periode van sterke stijgingen komen? De ECB gaan minder kapitaal in de economie pompen. Dat zal zorgen voor hogere rentes op de kapitaalmarkten. Een langere periode stijging van de hypotheekrentes  lijkt dus logisch, maar de ontwikkeling van de rente is van meer factoren afhankelijk.

Persoonlijk zou ik het niet durven afwachten. Dit is het moment om een huis te kopen of om een nieuwe rentevast periode te kiezen. Het kan gaan om een tijdelijke opleving van de hypotheekrentes, maar ik zou het er niet op wagen.

Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Hypotheekrente blijft dalen
Lees ook:Wat gaat er nu gebeuren? Stijgen de hypotheekrentes?
Lees ook:Grootbanken grijpen kans om hypotheekrente te verhogen
Lees ook:Hypotheekrente op laagste stand ooit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.