Wat brengt een hypotheekadviseur in rekening?

Hypotheken.blog.nlVoor 2Bconnected.org heb ik een blog geschreven over wat een hypotheekadviseur kost. Door het provisieverbod mogen de adviseurs tegenwoordig niet meer betaald worden door banken en verzekeraars. Ze moeten de kosten rechtstreeks in rekening brengen bij de klant. Is dit wel in het belang van de particuliere klant?

Tot 2013 werden hypotheekadviseurs betaalt door de geldverstrekkers in de vorm van provisie. De kosten die de consument betaalde zaten verstopt in de producten. De hypotheekrentes waren dus hoger en hetzelfde geldt voor de premie van de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering. Onder de streep zijn de klanten nu beter uit. Omdat de hypotheekadviseurs de kosten in één keer in rekening brengen bij het afsluiten van de hypotheek, voelt het niet zo.

Wat kost een hypotheekadviseur?
Om hier inzicht in te krijgen moeten we eerst een splitsing maken tussen starters en doorstromers. Voor een starter komen de kosten uit op €2.200 tot €3.000. Doorstromers betalen meer. Dat komt doordat de oude hypotheek ook nog in het adviestraject meegenomen moet worden. Het eerder gehad hebben van een hypotheek heeft ook fiscale consequenties. Ook moet de oude hypotheek nog afgewikkeld worden. Voor doorstromers liggen de kosten op €2.800 tot €3.500.

Wat doet de hypotheekadviseur voor z’n geld?
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de hypotheekadviseur hoofdzakelijk een adviserende rol heeft. De te investeren tijd tot de overdracht bij de notaris wordt vaak onderschat. Daar gaan namelijk tientallen uren in zitten.

2bconnected

 

Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?
Lees ook:Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?
Lees ook:Leenwaarschuwing ook voor hypotheken?
Lees ook:Bijbouwe.nl – Tegen lage kosten een online hypotheek afsluiten
Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.