Categorie: "Kredietcrisis"

Weer meer hypotheken afgesloten in maart

Three rolls of 50 euro billsHet Kadaster is met goed nieuws gekomen over de huizenmarkt . Vorig jaar maart zijn er 8.933 huizen verkocht. Vorige maand kwam het aantal verkochte huizen uit op 10.028. Dit is een stijging van 12,3%.

Vooral in Friesland is er sprake van een sterke stijging van de verkopen. Er zijn maar liefst 25,7% meer huizen verkocht in vergelijking met maart 2013. Terwijl in Limburg er juist 10% minder huizen verkocht zijn. Vorige week kwam de NVM met resultaten over de huizenprijzen. Uit deze cijfers bleek ook al een groot regionaal verschil.

Het aantal geregistreerde hypotheekleningen steeg in maart met 3,8% ten opzichte van één jaar eerder.

Ook goed nieuws over het aantal executieveilingen. In maart zijn er 157 huizen gedwongen verkocht. Dit is een daling van 10,3%.

Help! Mijn huis verzuipt

Das EigenheimRuim 1,4 miljoen huishoudens hadden begin 2013 een potentieel probleem. Ze kunnen hun huis niet verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. Inmiddels zijn wij één jaar verder, maar het probleem zal nu eerder groter zijn dan kleiner.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat begin 2012 nog 1,1 miljoen huishoudens onder water stonden. In vergelijking met 2008 zijn er bijna drie keer zoveel huizen met een onderwaarde. Vorig jaar stonden de huizen gemiddeld €61.000 onder water. Eind 2012 bedroeg de gemiddelde onderwaarde nog €52.000.

Den Haag verwent probleemhypotheken

Er wordt echt alles aan gedaan, om te voorkomen dat er grote aantallen huizen de gedwongen verkoop in moeten… Nu is de gemeente Den Haag gekomen met het ‘Haags Vangnet‘. De regeling houdt in dat de Gemeentelijke Kredietbank de hypotheken van mensen met betalingsproblemen overneemt van de bank. De mensen komen dan natuurlijk wel in de schuldhulpverlening terecht, want ze hebben duidelijk te grote problemen om hun maandelijkse lasten netjes te betalen. Door de schuldhulp worden ze dan in staat gesteld orde op zaken te stellen, zonder dat ze hun woning uit hoeven.

ING een lief leeuwtje?

De ING is eigenlijk een heel lief leeuwtje. Ze gaan allerlei maatregelen invoeren om huizenbezitters die in de problemen zijn gekomen te helpen. De Hypotheek Rentepauze bijvoorbeeld. Dan mogen ze een jaar lang hun rentebetaling opschorten. Is dat even schattig van ING! Bovendien komt er een hulpscan op de website en een telefonische Hypotheek Hulplijn waar men terecht kan bij een negatieve uitslag van die scan. Er kunnen budgetcoaches ingeschakeld worden bij problemen en tot slot komen er oplossingen voor mensen met ondraagbare dubbele woonlasten. Super toch?

100.000 x gedwongen verkoop met restschuld?

Minister Van der Laan schat in dat zo’n 100.000 gezinnen het risico lopen hun huis met een restschuld te moeten verkopen door de crisis. In de Tweede Kamer werd gisteren gediscussieerd over het pakket maatregelen voor de woningmarkt dat vorige week door het Kabinet werd gepresenteerd. Natuurlijk werd hem daarbij door verschillende mensen duidelijk gemaakt dat ze niet onder de indruk zijn van dat pakket. Deden een voorstel om de NHG-grens dan in ieder geval tijdelijk te verhogen naar € 300.000. Terwijl de departementen bezig zijn met een onderzoek naar de effecten en risico’s van een verhoging naar € 350.000. Dat onderzoek verwachten ze over twee weken af te hebben – het kabinet beslist dan half juni.

Weglopen van je huis…

Interessant en voor mij helemaal nieuw. In Californië heeft de bank geen recht om de restschuld bij je op te eisen als ze een huis bij gedwongen verkoop minder oplevert dan je hypotheek. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om ‘weg te lopen’ van hun huis. Als je geen eigen geld in het huis hebt zitten verlies je er namelijk niets mee. Ja, even een slechte credit rating (zeg maar BKR codering), maar je bent wel af van die enorme schuld op een huis dat veel minder waard is. En de ellende komt dan bij de bank te liggen. Dat maakt de voorspellingen in Amerika dat er nog een enorme golf van bagger aan zit te komen wel heel aannemelijk!

Wishful thinking in Makelaarsland

Makelaarsland - naar eigen zeggen het grootste makelaarskantoor van Nederland – stelt dat de huizenmarkt alweer langzaam aantrekt. De rust van december en januari is voorbij, zo zegt directeur Jeroen Stoop.  “Eén zwaluw maakt nog geen zomer”, stelt hij. “Maar de drukte die wij nu op de verkoopvloer ervaren, is zeer bemoedigend. Wij hebben de organisatie in november afgeslankt en moeten nu alle zeilen bijzetten om onze klanten snel en goed te servicen. We draaien overuren, maar daar zijn we erg blij mee”. Hmmmm zal hij echt geloven dat het allemaal nu al voorbij is met de ellende op de huizenmarkt?

Kredietcrisisgarantie bij aankoop woning

Het woord garantie, daar zijn we dol op in deze financieel onzekere tijden. Spaargarantie, hypotheekgarantie, dus waarom geen kredietcrisisgarantie? Het woord gaat natuurlijk nergens over, want er wordt geen garantie op de kredietcrisis gegeven. Maar goed, de verkoper van een woning in Gouda heeft dit in het leven geroepen om zo potentiële kopers te trekken. De garantie houdt in dat hij de koper van zijn woning gedurende maximaal 24 maanden € 1.000 per maand vergoedt zolang die zijn huidige woning nog niet verkocht heeft.