Koppelverkoop bij hypotheken

Een lastig probleem: koppelverkoop. Dan doel ik niet op de verkooppraktijken van datingbureau’s, maar op het verschijnsel dat een klant (min of meer) gedwongen wordt om bij een hypotheek ook bepaalde verzekeringen af te nemen. Hierover zijn kamervragen gesteld, mede door de trend in Engeland. Daar heeft de Britse mededingingsautoriteit een verbod op de gecombineerde verkoop van hypotheken en woonlastenpolissen voorgesteld. Zo’n polis zou pas twee weken na het ingaan van de hypotheek afgesloten mogen worden. Zou zo’n verbod helpen? En waarop moet het dan toegepast worden?

Een hypotheekconstructie bevat immers meer verzekeringen dan alleen die woonlastenpolis. De spaar- of beleggingspolis, of een losse overlijdensrisicoverzekering. Waar de geldverstrekker een verzekeraar is kan de klant ook niet vrij kiezen waar hij deze verzekering afsluit. Dat is niet gek – een verzekeraar heeft geen hypotheekafdeling omdat ze zo graag hypotheken willen afsluiten. Ze willen polissen aan de man brengen, de hypotheek is alleen maar een middel.

Soms krijg je korting op de hypotheekrente als je er een woonlastenverzekering bij afsluit. Is dat koppelverkoop? Of kun je dat pakketkorting noemen? Ook zijn er banken die extra rentekorting geven als het verzekeringspakket bij hen wordt ondergebracht. Dat gaat dan onder de noemer cross-selling. Straks moeten wij de autoverzekering en het huis nog verplicht bij de bank verzekeren om een hypotheek te kunnen krijgen.

Wat zou moeten mogen en wat niet?

Lees ook:Hypotheekrentes…worden ze nou gelijk of…?
Lees ook:De Jager zit er bovenop
Lees ook:Reaal komt met nieuwe Combi BudgetPlus hypotheken
Lees ook:Beschermt AFM banken of consumenten?
Lees ook:Zorgplicht of risicobeperking?

0 reacties op “Koppelverkoop bij hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.