Obvion moet tegemoetkomen voor variabele rente

Weet je nog, de commotie vorig jaar toen Obvion zomaar opeens de opslag op haar variabele hypotheekrente fors verhoogde. Terwijl Obvion nou net bekend stond als één van de prettige hypotheekverstrekkers die een duidelijke wijze van vaststellen van de variabele rente had. Een aantal klanten is natuurlijk gaan klagen en kwam terecht bij de Ombudsman Financiële Dienstverlening bij het Kifid, Jan Wolter Wabeke. Die heeft na overleg met Obvion een aanbeveling gedaan die door de geldverstrekker wordt opgevolgd. Een aantal van de klanten waar het om gaat krijgt een tegemoetkoming toegekend.

Nee, niet alle mensen met een hypotheek bij Obvion profiteren hiervan. Het gaat om de mensen die al een hypotheek bij Obvion hadden op het moment dat de voorwaarden voor de variabele hypotheekrente gewijzigd werden. In 2004 werd namelijk de vaste opslag uit de voorwaarden gehaald en vervangen door een periodiek aan te passen opslag. Wie al een hypotheek had in 2004, maar die daarna heeft verhoogd, kreeg toch de nieuwe voorwaarden aan z’n broek. En velen hebben dat natuurlijk niet gemerkt. Dat begrijpt de Ombudsman, hij stelt dat de eigen verantwoordelijkheid van de consument in die situatie minder zwaar weegt dan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Daarbij maakt hij dan ook nog onderscheid naar de procentuele omvang van de verhoging. Degenen die de nieuwe voorwaarden kregen door een kleine verhoging gaan terug naar de vaste opslag van 0,65%, de anderen moeten de helft van de verhoging accepteren.

De vraag is: gaan de nieuwe hypotheekklanten hiermee akkoord? Ik zou me kunnen voorstellen dat een hypotheekadviseur heeft geroepen: als je variabele rente wilt, is Obvion een goeie – die heeft een vaste opslag en dat is wel zo helder. Blijkt dat achteraf niet zo te zijn, en dat kost de klant toch behoorlijk wat geld. Ben benieuwd of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Lees ook:Compensatie voor variabele hypotheekrente
Lees ook:Obvion – wat doe je nou?
Lees ook:Obvion teruggefloten
Lees ook:Fortis Bank maakt klanten boos
Lees ook:Succes in strijd tegen banken

0 reacties op “Obvion moet tegemoetkomen voor variabele rente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.