Compensatie voor variabele hypotheekrente

Na een behoorlijk  langdurig proces kwam vorige week eindelijk duidelijkheid voor de klanten van Obvion, die in opstand waren gekomen tegen de verhoging van de vaste opslag in hun variabele hypotheekrente. Het gerechtshof heeft besloten dat Obvion dit niet had mogen doen. En nu komt Obvion de oorspronkelijk gemaakte afspraak met de Vereniging Eigen Huis na met een collectieve compensatie.

Bij het Kifid (het klachteninstituut waar je heen moet met klachten over financiële instellingen) kwamen ze er niet uit. De Ombudsman vond dat Obvion haar klanten niet hoefde te compenseren. Nu blijkt de rechter te vinden van wel. Nu had Obvion er natuurlijk voor kunnen kiezen, om alleen de klanten die een rechtszaak hebben aangespannen een vergoeding te geven. Om vervolgens al die andere klanten aan te zetten tot het voeren van hun eigen zaak. Wat niet heel zinnig is als de uitspraak al duidelijk is. Zo heeft Obvion kennelijk ook gedacht, want die gaat nu een compensatievoorstel sturen naar alle klanten waar het om gaat. Dat is dan wel weer netjes.

Dit zou koren op de molen van die club Stop de banken! kunnen zijn. Alleen is niet te zeggen dat de rechter in zaken tegen ING Bank en ABN Amro hetzelfde zal oordelen. Dat hangt er maar net vanaf hoe de voorspiegeling van de variabele hypotheekrente in de hypotheekoffertes en in de hypotheekvoorwaarden is geweest. Obvion had in haar offertes de term  ’vaste opslag’ gebruikt, en is daarop afgerekend. Het is niet gezegd dat ING en ABN Amro het ook zo hebben verwoord.

Bruikbaar is in ieder geval wel de stelling van de AFM (Autoriteit financiële markten), die de banken nadrukkelijk heeft gevraagd om terughoudend te zijn met het verhogen van de renteopslag. De AFM heeft bij diverse banken nagevraagd hoe ze zijn omgegaan met de belangen van hun klanten, bij het bepalen van de verhoging van de opslag in de variabele hypotheekrente.

Lees ook:Obvion teruggefloten
Lees ook:Obvion moet tegemoetkomen voor variabele rente
Lees ook:Succes in strijd tegen banken
Lees ook:Obvion – wat doe je nou?
Lees ook:Nog een goochelaar

2 reacties op “Compensatie voor variabele hypotheekrente

  1. delissen

    Wat geldt er voor deze opslag en compenstie voor obvion hypotheken van 2009

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.